Czy czekolada powoduje trądzik?
Prawdopodobnie słyszałeś stare porzekadło, że jedzenie czekolady (razem z potrawami szkodliwymi dla ciebie, takimi jak chipsy ziemniaczane i frytki) może powodować pryszcze. Z pewnością istnieje związek między jelitami, a skórą, który mógłby wyjaśnić tę korelację, ale badania naukowe potwierdzające to twierdzenie są zróżnicowane. Jak jest naprawdę? Czy czekolada powoduje trądzik?
Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które jest bogate w przeciwutleniacze lub flawanole, które mogą poprawić stan Twojej skóry.
Czy jedzenie czekolady jest jednym z nich?
Trądzik jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą skóry. Istnieje wiele przyczyn, które mogą go powodować – od zmian hormonalnych, aż po nieodpowiednią higienę.
Cukier, nabiał i przetworzona żywność mogą zaburzać mikrobiom jelitowy, prowadząc do problemów skórnych. Wykazano również, że te produkty są bezpośrednio związane z niektórymi chorobami skóry.
Przeciwutleniacze znajdujące się w czekoladzie o wysokiej zawartości kakao są naprawdę niezwykłe. Badania wykazały, że polifenole znajdujące się w nim mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą one zneutralizować one uszkodzenia oksydacyjne i mogą być pomocne w ochronie skóry przed uszkodzeniami powodowanymi przez promienie UV.
Czy czekolada powoduje trądzik?
Nie ma dowodów na to, że sama czekolada powoduje trądzik. Ale nie wszystkie czekolady są sobie równe. Jeśli jesz czekoladę pełną syropu kukurydzianego i wypełniaczy, spożywasz rzeczy, które z pewnością mogą przyczynić się do wybuchu wyprysków właśnie przez te wskazane składniki.