Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Poznaj przepis na sernik idealny i przygotuj go w domu
30 lipca to nie tylko półmetek wakacji oraz Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. Tego dnia przypada również inne święto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkich łasuchom. Właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przedstawiamy przepis na sernik idealny, z którym będziecie mogli odpowiednio celebrować ten czas.
30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika
Sernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych ciast, którego zawsze możemy spodziewać się na stole podczas najważniejszych wydarzeń. Towarzyszy nam nie tylko podczas urodzin czy imienin, ale również Świąt Bożego Narodzenia, wesel czy chrzcin.
Istnieje wiele rodzajów sernika. Podczas gdy jedni wolą ten z rodzynkami, inni preferują takie z owocami lub czekoladową polewą. Można go upiec w piekarniku lub przygotować na zimno. Nieważne, który rodzaj tego ciasta jest Twoim ulubionym, z pewnością musisz celebrować przypadający 30 lipca Międzynarodowy Dzień Sernika.
Aby ułatwić Ci przygotowanie tego niesamowitego deseru, przedstawiamy przepis na sernik idealny, który z pewnością skradnie Twoje serce.
Do słoiczka wlej tylko dwa składniki. Błyskawicznie pozbędziesz się wszystkich muszek owocówekPrzepis na sernik idealny: waniliowy deser z truskawkami
Nie ma bardziej wakacyjnego połączenia niż waniliowy sernik z truskawkami. Właśnie w taki sposób możesz uczcić przypadający pod koniec lipca Międzynarodowy Dzień Sernika, zwłaszcza że przepis ten nie należy wcale do najtrudniejszych.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu lub cream cheese)
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, lub budyniu waniliowego/śmietankowego
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej, lub torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, lub cukru wanilinowego)
Wierzch:
- 250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18% lub 12%
- 3 łyżki drobnego cukru
- truskawki i/lub sos truskawkowy, lub dżem truskawkowy
- listki bazylii
Jak przygotować sernik idealny?
Składniki wyjmij wcześniej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
Do misy miksera włóż ser, cukier i mąkę. Miksuj wszystko na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodaj śmietankę, wanilię i zmiksuj na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
Masę wylej do przygotowanej formy, wstaw do środkowej części piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni C i piecz przez kolejne 1,5 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i rozprowadź na nim kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
Przed podaniem możesz udekorować sernik truskawkami i podać z sosem. Zamiast sosu można też zrobić polewę na serniku, w tym wypadku należy użyć dżemu truskawkowego np. gładkiego (należy go zagotować i polać po serniku). Gdy polewa zesztywnieje, możesz udekorować całość owocami.
Źródło: kwestiasmaku.com