Co jeść mając nadciśnienie? Przedstawiamy najlepsze, zdrowe przekąski
Pestki dyni
Tłuste ryby są doskonałym źródłem tłuszczów omega-3, które mają znaczące korzyści dla zdrowia serca. Tłuszcze te mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Jagody
Są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych ważnych dla kontroli ciśnienia krwi, w tym magnezu, potasu i argininy, aminokwasu potrzebnego do produkcji tlenku azotu, który jest niezbędny do rozluźnienia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
Zdrowa dieta jest niezbędna do obniżenia ciśnienia krwi i utrzymania optymalnego poziomu ciśnienia krwi, a badania wykazały, że włączenie niektórych pokarmów do diety, szczególnie tych bogatych w określone składniki odżywcze, takie jak potas i magnez, obniża poziom ciśnienia krwi. Co jeść mając nadciśnienie? Przedstawiamy najlepsze, zdrowe przekąski.
Owoce cytrusowe, w tym grejpfrut, pomarańcze i cytryny, mogą mieć silne działanie obniżające ciśnienie krwi. Są pełne witamin, minerałów i związków roślinnych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie.
Jagody są kojarzone z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z ich potencjałem do zmniejszania czynników ryzyka chorób serca. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, które są pigmentami, które nadają jagodom ich żywy kolor.
Owoce cytrusowe
Łosoś i inne tłuste ryby
Fasola i soczewica są bogate w składniki odżywcze, które pomagają regulować ciśnienie krwi, takie jak błonnik, magnez i potas. Liczne badania wykazały, że jedzenie fasoli i soczewicy może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie.