Letnie ciasta z czereśniami, które przyrządzisz w kilka chwil. Ich smak was zachwyci
Sezon na czereśnie właśnie się zaczął. W związku z tym warto już teraz poznać kilka szybkich i efektywnych przepisów na letnie ciasta z tymi pysznymi owocami. Te trzy wypieki na pewno skradną Twoje serce!
Ciasto ucierane z czereśniami zachwyci gości
Ten rodzaj ciasta to jeden z najprostszych i najszybszych do wykonania. Do jego wykonania wcale nie potrzebujesz więc wyszukanych umiejętności kulinarnych. Najlepiej sprawdzi się z dodatkiem różnych owoców, jednak w przypadku czereśni będzie wyjątkowo miękkie i wilgotne.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- aromat waniliowy (opcjonalnie),
- czereśnie.
Zacznij od ucierania jajek z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Podczas miksowania dodaj olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, a później częściowo dodawaj do wciąż miksowanej przez Ciebie masy. Na koniec dodaj kilka kropel aromatu. Po dokładnym zmiksowaniu ciasto przełóż do wyłożonej papierem od pieczenia formy. Wydrylowane czereśni ułóż na jego powierzchni. Ciasto należy piec przez około 40 minut w 180 stopniach.
Produkt z kuchennej szafki rozpuść w wodzie i wlej do zlewu. To koniec zatkanego odpływuSernik z czereśniami z pewnością przypadnie Ci do gustu
Jeżeli kochasz serniki, na pewno musisz spróbować tego wypieku. Ten z czereśniami można przygotować na ciepło lub na zimno. W obu wersjach z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Oto przepis na sernik z czereśniami na ciepło.
Składniki:
- 15 dkg masła,
- 20 dkg mąki,
- 1 żółtko,
- 50 dkg twarogu do serników,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 jajka,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 20 dkg cukru,
- 40 dkg czereśni
Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła i połowy żółtka. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie skup się na masie: zmiksuj na jednolitą masę śmietanę, pozostałe żółtko, budyń i pozostały cukier, a białka ubij na sztywną pianę, którą dokładnie wymieszaj z masą twarogową. Wyjęte z lodówki ciasto dokładnie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę i piecz około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Na lekko wystudzone ciasto wyłóż masę i wydrylowane wcześniej czereśnie. Całość piecz około 50 minut.
Idealne na lato jogurtowe ciasto z czereśniami
Ten przepis nie tylko idealnie sprawdzi się na upalne dni, ale też jest niesamowicie lekkie i puszyste, dzięki czemu wręcz rozpływa się w ustach. Z racji na wykorzystanie niskokalorycznych składników może być również stosowane przez osoby na diecie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g roztopionego masła,
- 1 szklanki jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- czereśnie.
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby nie były zbyt zimne, i dokładnie je zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy, a na wierzch wyłóż wydrylowane czereśnie. Włóż do piekarnika na około 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Źródło: polki.pl