Czy miód może się zepsuć?
Miód składa się w około 80% z cukru i nie więcej niż w 18% z wody. Dokładna ilość zależy od gatunku pszczół, roślin, pogody i wilgotności.
Pod względem odżywczym jedynym istotnym składnikiem odżywczym miodu jest cukier, który zawiera 17,2 gramów i 65 kalorii na łyżkę stołową.
Miód może się zepsuć, gdy jest zanieczyszczony, jeśli pszczoły zbierają nektar z niektórych toksycznych roślin i jeśli jest skażony lub nieprawidłowo przechowywany. Krystalizacja jest naturalnym procesem i za zwyczaj nie oznacza, że miód się zepsuł.
Miód składa się w około 80% z cukru, który może hamować rozwój wielu rodzajów drobnoustrojów, takich jak bakterie i grzyby.
Zawiera również kwasy organiczne, takie jak glukonowy, który odpowiada za jego charakterystyczny kwaśny smak. Dodatkowo pyłek znajdujący się w niefiltrowanym miodzie zawiera bardzo małe ilości białka, enzymów, aminokwasów i witamin.
Ponieważ skład miodu zależy od gatunku pszczół oraz stosowanych przez nie roślin i kwiatów, może on znacznie różnić się smakiem i kolorem, od klarownego i bezbarwnego do ciemnobursztynowego.
Jest bardzo bogaty w cukier i ma w sobie mało wilgoci.
Ponadto, pomimo zawartości około 17–18% wody, jej aktywność jest bardzo niska. Oznacza to, że cukry nie oddziałują z cząsteczkami wody, więc nie mogą być wykorzystywane przez mikroorganizmy i nie może dojść do fermentacji, ani rozkładu miodu.
Dodatkowo, ponieważ miód jest dość gęsty, tlen nie może się w nim łatwo rozpuszczać. To zapobiega rozwojowi lub rozmnażaniu się wielu rodzajów drobnoustrojów.
Czym jest miód?
Miód ma kilka specjalnych właściwości, które pomagają mu przez długi czas, w tym wysoką zawartość cukru i niską zawartość wilgoci, kwaśny charakter oraz enzymy przeciwdrobnoustrojowe wytwarzane przez pszczoły.
Czy miód może się zepsuć?
Miód jest jednym z najstarszych słodzików spożywanych przez ludzi, którego użycie odnotowano już w 5500 lat pne. Podobno ma również specjalne właściwości, jeżeli chodzi o termin jego spożycia. Czy to prawda? Czy miód może się zepsuć?
Miód to słodka, naturalna substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru lub wydzielin roślin. Pszczoły wysysają nektar kwiatowy, mieszając go ze śliną i enzymami i przechowując w ulu. Następnie zostawiają go tam, aby dojrzał i został docelowo użyty jako pożywienie.