Mleko i jego zamienniki – jak dobrać najlepszy rodzaj dla siebie?
Mleko sojowe wytwarza się z ziaren soi i przefiltrowanej wody. Ponieważ pochodzi z roślin, mleko sojowe jest naturalnie wolne od cholesterolu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Nie zawiera również laktozy. Soja i mleko sojowe są dobrym źródłem białka, wapnia (po wzmocnieniu) i potasu.
Ze wszystkich produktów mlecznych istnieje najmniejsze prawdopodobieństwo wywoływania alergii. To sprawia, że jest to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko, soję lub orzechy.
Mleko migdałowe wytwarzane jest z mielonych migdałów i przefiltrowanej wody. Może również zawierać skrobie i zagęszczacze, aby poprawić jego konsystencję i okres przydatności do spożycia.
Mleko i jego zamienniki
Mleko ryżowe wytwarza się z mielonego ryżu i wody. Podobnie jak inne alternatywne rodzaje mleka, często zawiera dodatki poprawiające konsystencję i stabilność podczas przechowywania.
Podobnie jak w przypadku innych alternatyw mleka roślinnego, mleko kokosowe często zawiera dodane zagęszczacze i inne składniki.
Jeszcze nie tak dawno jedyną rzeczą, w której można było się spodziewać utopienia płatków, było krowie mleko. Teraz jest ono dostępne w różnych odmianach: pełne, odtłuszczone, a nawet mleko bez laktozy. Dla osób z problemami dietetycznymi, alergiami, wegan istnieją również alternatywy roślinne. Mleko i jego zamienniki – jak dobrać najlepszy rodzaj dla siebie?
Mleko krowie, w tym mleko od zwierząt karmionych trawą i pasteryzowane w niskiej temperaturze, jest szeroko dostępne w sklepach spożywczych.
Pełne mleko jest bogate w naturalne białka, tłuszcz i wapń. Podczas gdy mleko pełne ma 150 kalorii w jednej filiżance, jednoprocentowe ma ich 110, a mleko odtłuszczone tylko 80 kalorii.
Mleko kokosowe
Przyjrzyj się różnicom między tymi popularnymi rodzajami mleka, aby określić, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
Może jednak zawierać zagęszczacze poprawiające konsystencję i wydłużające okres przydatności do spożycia.
Osoby uczulone na migdały lub orzechy powinny unikać mleka migdałowego.
Mleko bez laktozy jest przetwarzane w celu rozkładu laktozy, naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych. Jest również dobrym źródłem białka, wapnia, witamin i minerałów.
Mleko krowie
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe ma zazwyczaj mniej kalorii, niż inne rodzaje mleka, o ile jest niesłodzone. Nie zawiera również tłuszczów nasyconych i naturalnie nie zawiera laktozy.
Każdy typ mleka ma swoje zalety i wady, w zależności od diety, stanu zdrowia, potrzeb żywieniowych lub osobistych preferencji smakowych. Na przykład niektórzy ludzie mogą nie tolerować mleka krowiego i mogą potrzebować alternatywy roślinnej.
Mleko kokosowe jest dokładniej określane jako „napój z mleka kokosowego”, ponieważ jest produktem bardziej rozcieńczonym niż mleko kokosowe używane do gotowania, które zwykle jest sprzedawane w puszkach.
Mleko sojowe
Pełne mleko jest bogate w kalorie i tłuszcz. Wiele osób nie toleruje laktozy – cukru znajdującego się w nim. Niektórzy ludzie mają etyczne obawy dotyczące nowoczesnych praktyk w gospodarstwie mleczarskim.
Mleko beztłuszczowe ma znacznie mniej kalorii niż mleko pełne. Jednak usunięcie tłuszczu zmniejsza ilość niektórych składników odżywczych w mleku, w tym witaminy E i K.