Bezglutenowa pizza z kalafiora – jak ją wykonać?
Pizza z kalafiora to idealne rozwiązanie dla osób, które nadal chcą jeść pizzę, przestrzegając jednocześnie diety bezglutenowej. Jej wykonanie jest proste, a efekt niesamowicie pyszny! Jest to świetny pomysł na kolację! Jak wykonać ten smaczny przepis?
Bezglutenowa pizza z kalafiora – jak ją wykonać?
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
SKŁADNIKI:
Opakowanie mrożonego kalafiora
1 rozbite jajko
1/3 szklanki sera koziego
1 łyżeczka suszonego oregano
Szczypta soli
KROK 1
Przygotowanie pizzy kalafiorowej jest proste, ale wymaga trochę pracy. Jeśli zaczynasz od świeżego kalafiora, musisz go gotować na parze do miękkości. (Możesz pominąć ten krok, używając mrożonego kalafiora – przeczytaj więcej w tym poście, aby uzyskać więcej informacji.) Następnie mielisz go w robocie kuchennym, aż uzyska konsystencję ryżu.
KROK 2
Po zmieleniu, odciśnij wilgoć, którą naturalnie posiada kalafior. Gdy jest już suchy, dodaj do niego jajka, miękki, kozi ser i włoskie przyprawy.
Jeśli nie masz pod ręką sera koziego, możesz spróbować mozzarelli, cheddaru, a nawet twarogu. Konsystencja jest jednak najbardziej sucha w przypadku miękkiego sera koziego.
KROK 3
Ciasto rozprowadzasz szpatułką, wyciskasz rękami i formujesz z niej ciasto.
KROK 4
Piecz, aż skórka będzie sucha i złocista, a następnie odwróć ją i piecz jeszcze dłużej. Używaj do tego papieru pergaminowego, który ułatwi proces odwracania.
KROK 5
Na koniec nałóż na powstałej pizzy ulubione dodatki, wcześniej smarując ją odrobiną passaty. Nasze ulubione połączenie to odrobina mozzarelli i suszone pomidory. Na koniec obficie posyp upieczoną już pizzę świeżą rukolą.