Przepis na wegańskie burgery. Nie wymagają smażenia
Jesteście na diecie, postanowiliście zdrowo się odżywiać, ale w snach prześladuje was widok i smak burgerów? A może przeszliście na dietę bezmięsną, ale tęsknicie za tym sycącym, pysznym daniem? Nic prostszego - z łatwością możecie przygotować w domu wegańskie burgery. Nasz przepis jest prosty, bardzo smaczny i zdrowy, bo nie wymaga smażenia na patelni.
Jeśli ty lub członkowie twojej rodziny kochają burgery, ale zależy ci na zachowaniu zasad zdrowego odżywiania i pożywnych produktach, bogatych w składniki odżywcze - wypróbuj poniższy przepis. Gwarantujemy, że po jego spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do klasycznej, mięsnej wersji.
Prosty przepis na domowe wegańskie burgery
Poniższy przepis na burgery jest naprawdę łatwy. Samo przygotowanie zajmuje około 20 minut, do których należy doliczyć 30 minut pieczenia w piekarniku. Zdrowe składniki sprawiają, że potrawa ta jest bogata w witaminy i minerały.
Składniki na wegańskie burgery - kotlety (około 8 sztuk)
2 szklanki marchewki, startej na średnich oczkach
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki ziaren sezamu
1 nieduża cebula, poszatkowana drobno
0,5 szklanki bułki tartej
0,25 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
4 łyżki sosu sojowego
przyprawy: po dwie łyżeczki kolendry lub pietruszki, 1 płaska łyżka papryki wędzonej, szczypta: suszonego lub świeżego imbiru, pieprzu i soli, papryczki chilli
Pozostałe składniki na burgery:
4 bułki pełnoziarniste
1 cebula: czerwona, dymka lub kilka szalotek, pokrojonych w piórka
1 duży pomidor, pokrojony w plastry
kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki
8 liści sałaty
garść rukoli lub ulubionych kiełków warzyw (np. z rzodkiewki)
keczup i musztarda
Wegańskie burgery - przygotowanie:
Składniki na "kotlety" mieszamy w misce do dokładnego połączenia i uzyskania bardzo kleistej masy. W razie potrzeby można dodać odrobinę oleju i mąki.
Formujemy kotlety, a następnie układamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Umieszczamy w piekarniku blaszkę z burgerami - pieczemy je przez 30 minut, pamiętając, by po około 15-20 minutach ostrożnie obrócić je na drugą stronę.
Po upieczeniu burgerów wyjmujemy je z piekarnika, następnie przez kilka minut grillujemy w nim bułki.
Zgrillowane bułki przecinamy na pół, smarujemy keczupem i musztardą, a następnie układamy w nich warstwowo warzywa i kotlet.
Aby burgery nie rozpadły się przy jedzeniu, można w sam środek wbić wykałaczkę.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: [email protected].