Pumpkin Spice Latte powraca do Starbucksa. Kultową kawę możesz zrobić w domu, oto sprawdzone przepisy
Pumpkin Spice Latte już dzisiaj pojawiło się w Starbucksie. Ta kultowa jesienna kawa to sezonowy produkt tej konkretnej sieciówki. Wiemy, jak zrobić ją w domu. Te przepisy pozwolą ci stworzyć wymarzony rozgrzewający napój i to za niewielkie pieniądze. Koniecznie musicie je wypróbować.
Dlaczego Pumpkin Spice Latte jest tak lubiane?
Pumpkin Spice Latte pojawia się w kawiarni tylko w okresie jesiennym. Dlatego jest tak wyjątkowa. Do tego ma niespotykany smak, lekko pikantny i równocześnie słodki. Można również wyczuć wyraźny posmak korzennych przypraw, które wspaniale rozgrzewają.
Także aromat od razu pobudza zmysły, a swoistą kropką nad i jest w tej kawie dodatek dyni.
Dzieli ich 40 lat, a łączy płomienne uczucie. Dlaczego 23-latka pokochała 63-letniego mężczyznę?Domowe przepisy dla fanów jesiennej kawy
Pumpkin Spice Latte można podać zarówno w wersji wzbogaconej o bitą śmietanę, jak i tej minimalistycznej. Jedna i druga zachwyca smakiem. Do przygotowania tego gorącego napoju będziesz potrzebować:
- szklankę obranej dyni pokrojonej w drobną kostkę,
- pół łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ⅓ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżkę cukru waniliowego,
- pół szklanki miodu lub mleka skondensowanego,
- bitą śmietanę,
- kawę espresso,
- mleko.
W rondelku zagotuj 150 ml wody wraz z dynią i przyprawami. Duś przez około 10 minut, aż dynia zmięknie. Do garnka dodaj mleko skondensowane lub miód i wszystko zmiksuj blenderem.
Po zaparzeniu kawy dodaj do niej przygotowany syrop i spienione mleko. Całość udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem.
Rozgrzewająca wersja idealna na jesień
Możesz także postawić na coś jeszcze bardziej rozgrzewającego. Do tej wersji Pumpkin Spice Latte potrzebować będziesz:
- świeżego espresso,
- 125 ml spienionego, gorącego mleka (najlepiej tłustego),
- 2 łyżki puree z dyni,
- szczyptę cynamonu i imbiru,
- pół łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżeczki syropu klonowego.
Puree przygotuj tak samo, jak w przypadku pierwszej wersji, jednak większa ilość przypraw, a także syrop klonowy sprawią, że napój będzie bardziej intensywny. Po zaparzeniu espresso dodaj warstwę spienionego mleka, a następnie 2 łyżki puree dyniowego. Piankę możesz ozdobić przyprawami lub laską wanilii.
Źródło: kwestia smaku, kawawbiurze.pl