Jaki jest najzdrowszy sposób na przyrządzenie jajek?
Jajka są pyszne i niezwykle wszechstronne w przyrządzeniu. Można je przygotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami. Jaki jest najzdrowszy sposób na przyrządzenie jajek?
Zawierają stosunkowo mało kalorii, ale są bogate w ważne składniki odżywcze:
– białka,
– witaminy,
– minerały,
– zdrowe tłuszcze.
Można je gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak warzywa. Gotowanie ich niszczy również wszelkie niebezpieczne bakterie, dzięki czemu są bezpieczniejsze do jedzenia.
Oto zestawienie najpopularniejszych metod przyrządzania jajek:
1. Gotowanie.
Jajka na twardo gotuje się w skorupkach w garnku z wrzącą wodą przez 6–10 minut, w zależności od tego, jak dobrze ugotowane ma być żółtko.
Im dłużej je gotujesz, tym twardsze stanie się żółtko.
2. Jajka w koszulce.
Jajka w koszulce gotuje się w nieco chłodniejszej wodzie.
Są rozbijane w garnku z gotującą się wodą z odrobiną octu w temperaturze 71–82 ° C i gotowane przez 2,5–3 minuty.
3. Smażone.
Jajka sadzone rozbija się na gorącej patelni, zawierającej cienką warstwę tłuszczu do gotowania.
Następnie można je ugotować „słoneczną stroną do góry”, co oznacza, że jajko jest smażone z jednej strony lub z obu stron.
4. Pieczone.
Jajka pieczone przyrządza się w gorącym piekarniku w naczyniu z płaskim dnem, aż jajko się zetnie.
5. Jajecznica.
Jajecznicę ubija się w misce, wlewa na gorącą patelnię i miesza na małym ogniu, aż się zetnie.
6. Omlet.
Aby zrobić omlet, jajka są ubijane, wlewane na gorącą patelnię i powoli gotowane na małym ogniu, aż staną się zwartą, stałą masą.
W przeciwieństwie do jajecznicy omlet nie jest mieszany po umieszczeniu na patelni.
PODSUMOWANIE
Jajka można gotować na wiele różnych sposobów, w tym gotowanie, gotowanie w koszulce, smażenie, pieczenie i mieszanie.
Gotowanie sprawia, że niektóre składniki odżywcze są lepiej strawne. Gotowanie jajek sprawia, że są one bezpieczniejsze w jedzeniu, a także sprawia, że niektóre składniki odżywcze są łatwiejsze do strawienia. Pomaga również zwiększyć dostępność witaminy biotyny dla organizmu.