Wyszukaj w serwisie
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy
Swiatgwiazd.pl > Lifestyle > Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 04.01.2021 00:06

Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?

sushi jest zdrowe
fot. andraz lazic, www.unsplash.com

Pamiętaj, by zamawiać sos sojowy o niskiej zawartości sodu. Ma aż 25 procent mniej soli niż klasyczny sos.

Czy sushi jest zdrowe?

Wiele restauracji sushi zawiera także w menu dania wegetariańskie ze składnikami takimi jak świeże ogórki, awokado i warzywa morskie. Warto wprowadzić je do swojej diety. Są one pełne składników odżywczych, takich jak witamina K, magnez i kwas foliowy.

Dietetycy są zgodni – sushi jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Pod warunkiem, że jemy je z głową. Im mniej wyszukana rolka, tym lepiej. Proste rolki, składające się z ryżu, ryb i warzyw to mocna porcja zdrowych tłuszczów, witamin oraz ważnych dla zdrowia składników i minerałów.

Trzymj się z daleka od „chrupiących rollek”, które były smażone w głębokim tłuszczu, aby uzyskać złotą panierkę. Zamiast tego skup się na zamawianiu produktów gotowanych na parze lub grillowanych.

Aby zmaksymalizować korzyści płynące z sushi, wybieraj kawałki bogate w kwasy omega-3, nienasycone tłuszcze, które chronią serce i zwiększają pracę mózgu. Sugerujemy wybór łososia i tuńczyka, dwie z najzdrowszych rollek sushi na zamówienie, które są niskokaloryczne (40 kalorii na uncję łososia i 42 dla tuńczyka), bogate w białko i kwasy omega-3.

Sushi jest pyszne, wygląda pięknie na Instagramie, a w przypadku dań na wynos – jest także wygodne. Czy jest jednak zdrowe? W końcu sushi często zawiera ono produkty bogate w składniki odżywcze – awokado, wodorosty, świeże warzywa. Jak jest naprawdę? Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?

To samo dotyczy wasabi. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwrakowe.

Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie odchudzającej?

Ponadto – znasz tę małą kupkę imbiru, która zawsze jest na twoim talerzu – to nie jest tylko ozdoba! Zjedz go! Imbir pomaga wzmocnić układ odpornościowy jako skuteczny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Jest również dobrym źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu

Tagi: