Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne wegańskie pączki
Tłusty czwartek coraz bliżej. Jeśli chcielibyście w tym dniu zjeść tradycyjnego pączka, ale z różnych powodów jesteście na diecie pozbawionej mleka czy jajek, mamy dla was coś specjalnego - najlepszy przepis na wegańskie pączki! Jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt przerośnie wasze oczekiwania!
Coraz więcej cukierni oferuje wegańskie wypieki, najczęściej są one jednak bardzo drogie, a w Tłusty Czwartek wymagają ustawienia się rano w długiej kolejce przed sklepem. Zdecydowanie lepiej przygotować własne pączki. Ten przepis pozwoli wam cieszyć się pysznymi słodkościami w swoim zaciszu domowym.
Najlepszy, prosty przepis na wegańskie pączki
Pamiętajcie, że przygotowując pączki, zwłaszcza wyrabiając ciasto, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nagrodą za nią będą doskonałe, aromatyczne, pulchne słodkości z chrupiącą skórką.
Składniki na wegańskie pączki (na około 30-40 niedużych pączków)
-
1,5 litra oleju (do smażenia)
-
4 łyżki wódki lub spirytusu
-
2 łyżki aromatu waniliowego
-
6 łyżek cukru pudru
-
2 łyżki cukru
-
2/3 szklanki oleju (do ciasta)
-
2 szklanki mleka sojowego
-
1 kostka drożdży (100 g)
-
1 kg mąki pszennej, tortowej
-
nadzienie: marmolada owocowa
-
dodatki: cukier puder, lukier, polewa czekoladowa, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
-
Zrób zaczyn: w misce połącz ze sobą: podgrzane mleko sojowe, pokruszone drożdże i cukier (1 łyżkę). Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj składniki dokładnie, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut .
-
Dodaj (całą pozostałą) mąkę oraz cukier puder: ważne, by nie wsypać wszystkiego naraz, lecz dodawać stopniowo, sukcesywnie ugniatając ciasto .
-
Kiedy wszystkie te składniki będą połączone, dodaj lekko podgrzany olej oraz spirytus, cały czas wyrabiając ciasto. Cały proces powinien trwać około 20-25 minut , więc - jeśli masz możliwość - użyj do tego robota kuchennego, miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do pieczenia chleba.
-
Po ugnieceniu ciasta przykryj je ściereczką, talerzem lub ręcznikiem papierowym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę .
-
Po godzinie przygotuj blat: posyp mąką i ugniataj na nim ciasto jeszcze przez 10 minut, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm .
-
Wykrawaj z ciasta kółka - pamiętaj, że ich średnica będzie odpowiadać wielkości pączków po usmażeniu. Do wykrawania możesz użyć foremki, szklanki lub kubka.
-
Wykrojone krążki ułóż na blacie (pilnuj, by cały czas posypany był mąką, inaczej ciasto przyklei się do jego powierzchni).
-
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny do 45 minut.
-
Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnuszku. Aby sprawdzić, czy olej osiągnął właściwą temperaturę, możesz wrzucić do środka kawałeczek ciasta (powinien od razu zacząć smażyć się z donośnym sykiem) lub zastosować metodę polegającą na zanurzeniu w nim drewnianej łyżki - jeśli dookoła niej zbiorą się malutkie bąbelki, temperatura jest odpowiednia.
-
Odrobinę zmniejsz ogień na kuchence do średniego. Nie smaż jednocześnie więcej niż 3 lub 4 pączki - ich zbyt duża liczba może obniżyć temperaturę oleju , przez co ten wsiąknie w ciasto, które nie wysmaży się odpowiednio.
-
Każdy pączek powinien smażyć się z każdej strony przez 3 minuty .
-
Po usmażeniu wyjmij pączki na grubą warstwę ręcznika papierowego (który wchłonie tłuszcz). Po lekkim przestygnięciu możesz je nadziać ulubioną marmoladą (ważne, aby była gęsta) za pomocą szprycy z ostrą końcówką i ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
To już wszystko - twoje własne, wegańskie pączki są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
-
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
-
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
-
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.