Wzdęcia – co jeść by ich uniknąć?
Wiemy, że może być to kłopotliwy problem, który potrafi wprawić w kompleksy – wzdęcia. Ta dolegliwość może dotyczyć każdego z nas. Co jeść, by ich uniknąć?
Główne czynniki powodujące wzdęcia to:
– spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak: fasola, rośliny strączkowe, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste,
Wzdęcia są spowodowane niezdolnością organizmu do wchłaniania lub trawienia niektórych węglowodanów w jelicie cienkim. Gdy ten niestrawiony pokarm przejdzie do jelita cienkiego, bakterie go rozkładają, wytwarzając problematyczne gazy.
– picie napojów gazowanych,
– guma do żucia,
– zbyt szybkie jedzenie lub mówienie podczas żucia (powoduje to połykanie większej ilości powietrza),
– picie napojów przez słomkę,
– spożywanie sztucznych słodzików.
Za powstawanie wzdęć mogą odpowiadać także przewlekłe choroby jelit, czy nietolerancje pokarmowe, takie jak celiakia lub nietolerancja laktozy.
Unikaj pokarmów, które powodują wzdęcia.
Jednym ze sposobów radzenia sobie z wzdęciami jest spożywanie mniejszej ilości pokarmów powodujących gazowy.
Owoce: jabłka i gruszki
Warzywa: brokuły, brukselka i cebula
Produkty mleczne, w tym mleko, sery
Produkty zawierające błonnik, cukry i skrobię
Wyeliminuj je z diety lub spożywaj w mniejszych porcjach.
Jeśli zauważysz, że po zjedzeniu jakiegoś pokarmu masz gazy, wyeliminuj je z diety i zobacz, czy zabiegł ten pomógł Ci zwalczyć dolegliwości.
Zmień także sposób swojego gotowania i przygotowywania potraw. Poszukaj przepisów, które wymagają gotowania na parze – ta metoda w najlepszy sposób pomoże Ci uniknąć powstania wzdęć.
Pij przed posiłkami
Jeśli pijesz płyny podczas posiłków, tracisz kwasy żołądkowe, przez co mogą pojawić się wzdęcia. Spróbuj pić około 30 minut przed posiłkiem, aby usprawnić pracę żołądka.
Jedz i pij powoli
Kiedy jesz lub pijesz szybko, możesz połknąć dużo powietrza, co może spowodować gazy i wzdęty brzuch.