Wyszukaj w serwisie
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy
Swiatgwiazd.pl > Lifestyle > Do gotujących ziemniaków wrzuć marchewkę. Kiedy poznasz powód, zawsze będziesz tak robić
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 16.02.2020 22:27

Do gotujących ziemniaków wrzuć marchewkę. Kiedy poznasz powód, zawsze będziesz tak robić

Ziemniaki
pixabay.com @ctowner, @congerdesign

Ziemniaki to jedno z ulubionych i najczęściej spożywanych warzyw przez Polaków. Przepisów na dania z wykorzystaniem tego uniwersalnego produktu jest niezliczenie wiele. Niewiele osób wie, że kluczem do wydobycia pełni smaku i dobroczynnych właściwości jest… odpowiednie gotowanie. W trakcie przyrządzania do ziemniaków wrzuć marchewkę. Kiedy poznasz powód, już zawsze będziesz tak robić.

Ziemniaki nie bez przyczyny zyskały tak ogromną rzeszę zwolenników. Ich uniwersalny smak, cena i dostępność sprawiają, że w trakcie zakupowego szaleństwa są obowiązkowym produktem, który trafia do naszych koszyków. Od dawien dawna królują na polskich stołach i przybierają najróżniejsze formy podania. Pamiętaj, by w trakcie gotowania zawsze dorzucić do nich marchew.

Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków

Gotowane, smażone, pieczone, w formie purée lub cieniutkich chipsów… ile rodzin tyle sposobów na wyjątkowe podanie ziemniaków i zachwycenie kubków smakowych domowników. Nie od dziś wiadomo, że dla większości z nas obiad bez tradycyjnych kartofli mógłby zupełnie nie istnieć. Nie ma w tym dziwnego. Są nie tylko pyszne i sycące, ale mogą stać się również bazą do przygotowywania najznakomitszych potraw.

Oprócz tego są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin, takich jak C, A, B1, B2, B6, a także potasu, magnezu czy siarki. Okazuje się, że w trakcie gotowania i obróbki termicznej warzywo to traci mnóstwo cennych składników i wartości odżywczych.

  1. Dowiedziała się o zdradzie męża i pojechała do jego pracy. Finału nikt nie mógł przewidzieć
  2. Kobieta ważyła 490 kilogramów. Wydarzyło się najgorsze, zdjęcia odbierają mowę

Jak gotować ziemniaki?

Ziemniaki to bogate źródło witaminy C. By warzywo w trakcie gotowania nie straciło swoich cennych dla zdrowia i urody właściwości, pamiętaj, by… wrzucić do garnka jedną marchewkę. Tak, dokładnie tyle wystarczy, aby Beta-karoten ocalił witaminę.

Gwarantujemy, że po poznaniu tego prostego sposobu, już zawsze będziesz do niego wracać. Twoje zdrowie, odporność i lśniąca cera bez wątpienia ci za to podziękują. W końcu czego się nie robi dla piękności? Przedstawicielki płci pięknej takie sposoby uwielbiają najbardziej.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Ziemniaki

Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków.

Ziemniaki

Aby wydobyć z nich to, co najlepsze ważne jest gotowanie.

Ziemniaki

W trakcie gotowania dorzuć marchewkę.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Sygnały wysyłane przez naszą wątrobę, gdy ma już dosyć. Dostrzeżesz je gołym okiem
  2. Sztorm wyrzucił na brzeg statek widmo. Władze apelują, by nikt się nie zbliżał
  3. Przepis na tradycyjne faworki. W Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć, są idealne
  4. Katarzyna Dowbor pokazała dom. Wnętrza zachwycają, ale największe wrażenie robią dekoracje
  5. Córka Małgorzaty Foremniak jest piękna i pomaga ludziom. Aktorka mówi o niej z dumą
  6. Jak ukochana osoba mogła tak potraktować Zenka Martyniuka? Okropne upokorzenie, musiało zaboleć

Źródło: planetapl.life