Co jeść na detoksie oczyszczającym? Nasze ulubione przepisy
Co jeść na detoksie oczyszczającym?
Zamiast się ograniczać, zbadajmy nowe smaki, tekstury, składniki i techniki gotowania. Zebraliśmy przepisy oparte na zdrowej żywności: świeżych owocach i warzywach, rybach i kurczaku.
Słowo „detoks” przywodzi na myśl przerażająco-intensywne oczyszczanie sokowe lub dietę bezglutenową. Zaskoczymy Cię – nic bardziej mylnego! Zastanawiasz się więc co jeść na detoksie oczyszczającym, by smakowało świetnie? Przedstawiamy nasze ulubione (i pyszne) przepisy, dzięki którym będziesz czuła się lekko i zdrowo!
Sałatka idealna na detoksie oczyszczającym
Składniki:
Mix sałat
Kiełki buraka
Ogórek zielony pokrojony w kostkę
1/2 średniej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
1 awokado
2 łyżeczki ziarenek sezamu
Sól i pieprz do smaku
Oliwa
Cytryna
Przygotowanie
Ułóż wszystkie warzywa i awokado w miseczce. Polej odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny. Całą sałatkę posyp ziarnami sezamu.
Cytrynowy gulasz z kurczaka
Składniki:
5 łyżek oleju rzepakowego
Sól
Świeżo zmielony pieprz
1 duża pierś z kurczaka
4 marchewki pokrojone w plastry
2 żeberka
Posiekany seler
1 cebula pokrojona w kostkę
1 por cienko pokrojony
2 ząbki czosnku mielone
5 filiżanek bulionu drobiowego
1 szklanka wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
W dużym garnku podgrzej olej. Umieść kurczaka w garnku około dwie minuty z każdej strony. Dodaj marchewkę, seler i cebulę i duś warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać pokrojony w plasterki por i czosnek i duś około 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem.
Dodaj bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu. Przykryj pokrywką, mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut.
Na koniec dodaj sok z cytryny, a także świeży, posiekany estragon.
Pyszny koktajl, który warto pić na detoksie oczyszczającym
Składniki:
1 małą zieloną kapustę, z usuniętymi zewnętrznymi liśćmi, pokrojona w cienkie ćwiartki
1 średnia bulwa kopru włoskiego, wydrążona, pokrojona w ćwiartki
2 zielone jabłka, przekrojone na pół
4 łodygi selera
1 łodyga trawy cytrynowej, usunięte twarde warstwy zewnętrzne, przycięty koniec korzenia (tylko bladozielone części)
2,5 cm imbir, obrany
Przygotowanie:
Przeciśnij przez sokowirówkę kapustę, koper włoski, jabłka, seler, trawę cytrynową i imbir. Przenieś sok do hermetycznego pojemnika; przykryj i schłodź przed podaniem.