Wyszukaj w serwisie
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy O nas
Swiatgwiazd.pl > Lifestyle > Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd
Julia Smoleń
Julia Smoleń 25.03.2021 13:29

Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd

Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd
fot. Jakub Kapusnak, www.unsplash.com

Dlaczego wkładając jajka do lodówki, popełniamy błąd? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, zwróciła uwagę na sposób, w jaki powinniśmy je przechowywać. Gdzie powinniśmy je trzymać?

Bardzo często w sklepach i dużych marketach można zauważyć, że jajka leżą poza lodówką. Czy jest to błąd pracowników? Nic bardziej mylnego! Jajka mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni. Zaskoczeni? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, radzi, gdzie najlepiej trzymać je w domu.

Jajka – czy powinny być w lodówce?

Warto jednak pamiętać, że jeśli jajka były na jakimś etapie – na przykład w sklepie, czy w markecie – trzymane w lodówce, my również powinniśmy je tam trzymać. Najlepiej trzymać je na specjalnym miejscu na drzwiach lodówki. Dlaczego? Temperatura w tym miejscu lodówki nie jest aż tak niska, jak w głębi tego urządzenia.

Warto również pamiętać, że jajek nie powinno się myć. Bez względu na to, że chcemy ugotować jajko na miękko, czy na twardo, a może zrobić jajecznicę, mycie jajek jest zbędne.

Powód jest prosty. Istnieje pewne ryzyko, że podczas mycia, naruszymy warstwę ochronną jajka. W związku z tym szkodliwe mikroorganizmy przedostaną się do środka. Lub, po umyciu, drobnoustroje wylądują na naszych rękach i trafią do organizmu.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

A więc, jak radzi Małgorzata Kruczkowska, pamiętajmy, by trzymać jajka w temperaturze pokojowej lub na drzwiach lodówki. Pamiętajmy również, że jajek nie trzeba myć.

Jakie są zamienniki jajek?

Istotną sprawą jest również to, że jajka, szczególnie w dzisiejszych czasach, z łatwością można zastąpić. W sklepach coraz częściej można dostać ogólnodostępny wegański majonez z aquafaby (zalewa ciecierzycy), a zamiast jajecznicy, na śniadanie można zrobić, tak zwaną jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę.

Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z jajek. Warto pamiętać, skąd kupione przez nas jajka pochodzą. Otwarte Klatki opublikowało raport ze śledztwa na Fermach Drobiu Borkowski, gdzie jajka produkowane są w systemie klatkowym. Okazało się, że koło 90 procent wszystkich jaj w Polsce pochodzi od kur utrzymywanych właśnie w systemie klatkowym lub ściółkowym.

Dodatkowo, w sklepach dostępne są również jaja od kur, z tak zwanego wolnego wybiegu. Czy jest to jednak rozwiązanie? Nie zawsze. Nazewnictwo wolny wybieg bardzo często wprowadza konsumenta w błąd, ponieważ sugeruje, że zwierzęta żyją w dogodnych warunkach. Jak podkreśla Magdalena Brzezińska – aktywistka stowarzyszenia Otwarte Klatki – w praktyce nie wygląda to już tak kolorowo.

Przy okazji zbliżającej się Wielkanocy życzymy otwartości na nowe pomysły i potrawy kulinarne!

Zobacz zdjęcia:

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: wp.pl, krytykapolityczna.pl

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News