Jajka są składowym daniem, a zarazem dodatkiem do potraw wielkanocnych. Co w momencie, gdy my lub ktoś z naszych gości ma na nie uczulenie czy jest weganem? Przygotowaliśmy dla was zestawienie najlepszych zamienników jajek.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a my przygotowujemy menu potraw, gdzie głównymi składnikami są oczywiście jajka. Często jednak mamy problemy ze sprawdzeniem ich przydatności. Znaleźliśmy dla was prosty sposób na wykrycie, czy nadal są świeże.
Wielka Niedziela odbędzie się 31 marca, a na poranek tego dnia potrzebujemy menu pełnego jajek. Jeśli znudziły wam się przepisy przygotowywane od lat, wygraliśmy ciekawe opcje, które urozmaicą każdy posiłek z rodziną.
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, ale już teraz możemy pomyśleć nad głównymi daniami. Jajka wykorzystujemy w wielu różnych formach, zwłaszcza do ich corocznego kolorowania. Znaleźliśmy dla was sposób, aby więcej nie pękały.
Dlaczego wkładając jajka do lodówki, popełniamy błąd? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, zwróciła uwagę na sposób, w jaki powinniśmy je przechowywać. Gdzie powinniśmy je trzymać? Bardzo często w sklepach i dużych marketach można zauważyć, że jajka leżą poza lodówką. Czy jest to błąd pracowników? Nic bardziej mylnego! Jajka mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni. Zaskoczeni? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, radzi, gdzie najlepiej trzymać je w domu.
Jajka są ważnym składnikiem codziennej diety dla wielu ludzi, ale przez wiele lat mimo wszystko się ich obawiano. Teoretyzowano, że zawarty w nich cholesterol może sprawiać, że częste spożywanie jaj nieuchronnie doprowadzi do chorób serca. Czy jedzenie jajek faktycznie zwiększa ryzyko? Chociaż bardzo chcielibyśmy udawać, że tak nie jest, ludzie wcale nie wiedzą aż tak wiele o tym, jak funkcjonuje nasz organizm. Z roku na rok zmienia się na przykłada to, co według nas naprawdę kwalifikuje się jako zdrowa dieta. Czy jajka powinny się w niej znaleźć, czy może są dla nas zupełnie niezdrowe?