Czym zastąpić jajka? To możliwe! Poznaj listę zamienników
Jajka są składowym daniem, a zarazem dodatkiem do potraw wielkanocnych. Co w momencie, gdy my lub ktoś z naszych gości ma na nie uczulenie czy jest weganem? Przygotowaliśmy dla was zestawienie najlepszych zamienników jajek.
Jakie są zamienniki jajek?
Jajka są często stosowane w celu dodania puszystości i konsystencji wielu potrawom, zwłaszcza w ciastach i innych wypiekach. Tutaj również znajdziemy kilka znanych substytutów, jak np. proszek do pieczenia. W połączeniu z octem lub sokiem cytrynowym proszek do pieczenia może pomóc w podnoszeniu ciasta. Podobnie zadziała także woda gazowana. Dzięki pęcherzykom gazu w niej zawartym można uzyskać większą puszystość.
Jajka przydają się do przygotowywania panierki, a z zamienników sprawdzi się do tego rozwodniony jogurt (zwykły albo sojowy) z przyprawami. Warto skorzystać też z mieszanki mleka roślinnego, mąki i przypraw (mleko z mąką w proporcji 1:1).
Na pękające jajka jest tylko jeden sprawdzony sposób. Zawsze działaZamienniki jajek
Jajka są używane w kuchni głównie ze względu na ich właściwości wiążące, które pomagają w spajaniu i podnoszeniu ciasta. Jeśli nie mamy ich pod ręką, wiemy o czyjeś alergii lub po prostu nie lubimy jajek, warto dodać inne składniki w zamian.
Dobrze sprawdzi się mąka pszenna. Rozrobiona z wodą może zastąpić jajko jako spoiwo w niektórych przepisach, szczególnie w panierce. Również rozdrobnione ziarna lnu zmieszane z wodą stworzą substancję o konsystencji zbliżonej do jajka. Po krótkim czasie w lodówce masa staje się lepka i może zastępować go w wielu daniach. Podobnie zadziała ugotowana i zmiksowana ciecierzyca, która może być stosowana jako substytut, szczególnie w daniach pieczonych.
Polecane jest także purée z banana, mąka ziemniaczana i gęsty jogurt sojowy. Na rynku dostępne są także wegańskie proszki odpowiadające jajku — opcja sprawdzi się w przypadku np. naleśników.
Lista zamienników jajek
Okazuje się, że lista zamienników jajek może być naprawdę obszerna. Ważne są szczególnie proporcje substytutów — różne wartości odpowiadają jednemu jajku:
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wrzącej wody,
- 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody lub mleka,
- 1/4 szklanki purée z dyni albo purée ziemniaczanego, albo purée z suszonych śliwek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo mąki kukurydzianej, albo mąki z amarantusa,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżki ubitej wody z ciecierzycy,
- 1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody.
Tymi zamiennikami z łatwością możemy przygotować produkty nawet takie jak majonez czy beza, które w większości składają się właśnie z jajek.
Źródło: polki.pl