Jak jeść homara? 10 najbardziej przydatnych porad
Jak jeść homara? Homar to skorupiak żyjący w słonych wodach Morza Śródziemnego oraz Północnego. Przysmak ten posiada zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla wielu osób spożywanie tego zwierzęcia jest nieetyczne i nie wyobrażają sobie spróbowania tej dość egzotycznej potrawy. Kontrowersje może wzbudzać również sposób, w jaki przyrządza i spożywa się homara. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej, wszystkie niezbędne informacje znajdują się w poniższym artykule.
Jak jeść homara? Technik gotowania go oraz spożywania jest kilka. W zależności od regionów różnią się one od siebie w mniejszym lub większym stopniu. Dotyczą one przykładowo sposobów jego obierania, podania, a skomponowania sosu, z którym jest on serwowany. W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na kluczowe pytania, idące w parze z tym daniem. Przedstawimy wam również kilka propozycji przygotowania, dzięki którym, być może, nabierzecie ochoty na przyrządzenie go w domowym zaciszu. Jeśli jednak gotowanie nie jest waszą mocną stroną, wspomnimy o restauracjach, w których warto jest tej potrawy spróbować.
Jak jeść homara?
Gdzie kupić homara?
Przysmak ten zazwyczaj można nabyć w hipermarketach w dziale rybnym. Na wielu stronach internetowych również znajdziemy ten gatunek skorupiaka, nawet żywego. Homary można zakupić również mrożone lub ugotowane, w zależności od preferencji. Pamiętajmy, że najlepszym wyborem są samice homara, gdyż to właśnie one posiadają najwięcej mięsa.
Co ciekawe, ten morski rak dopiero po ugotowaniu zyskuje czerwony kolor.
Jak należy jeść homara? TOP 10 sposobów
1. Jak ugotować homara?
Gotowanie homara we wrzącej wodzie jest najczęściej spotykaną metodą przyrządzania go. Do wykonania tej czynności niezbędny jest duży garnek z wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia, opcjonalnie dodając sól. Jak zrobić homara? Homara umieszczamy w garnku głową do dołu, utrzymując wolny ogień. Jeśli do dyspozycji posiadasz homara mrożonego, w garnku trzymaj go około 5 minut. Jeśli jest to natomiast homar żywy, gotuj go od około 10 do 15 minut.
2. Gotowanie na parze
Gotowanie na parze w nieznacznym stopniu różni się od wspomnianego gotowania w garnku. Dla wielu osób jest to klasyczny i znacznie smaczniejszy sposób przyrządzenia tego dania. Jak przyrządzić homara? Zamiast wkładać skorupiaka bezpośrednio do wody, umieszczamy go na sitku. Gdy woda zacznie wrzeć, umieszczamy na garnku sitko z homarem, a następnie, pod przykryciem, utrzymujemy go na parze przez 10-15 minut.
3. Jak jeść homara?
Homary serwuje się po uprzednim przecięciu na pół, aby dostęp do mięsa był łatwiejszy. W pierwszej kolejności należy wyjąć ze skorupy fragment od ogona. Następnie zajmujemy się kleszczami, w których również jest mięso zdatne do spożycia. Kleszcze te należy rozłupać, najlepiej przeznaczonymi do tego szczypcami. Jak jeść homara? Inaczej sprawa wygląda, jeśli chodzi o odnóża homara. Przełamujemy je na pół, wkładamy do buzi i wyciskamy mięso zębami. Korpus z zasady jest pomijany, bowiem tam mięsa nie znajdziemy tak dużo, jak, przykładowo, w szczypcach czy ogonie.
4. Jak jeść homara w restauracji?
Spożywanie homara rozpoczyna się od przekazania klientowi restauracji dużej serwetki. Jest to istotne, ponieważ jedzenie tego skorupiaka bywa często kłopotliwe. Miejscami bywa on bardzo soczysty. Jak prawidłowo jeść homara? Jedząc homara bardzo często używa się dłoni, stąd też konieczność posiadania serwetki. Umieszcza się ją tuż pod szyją, tworząc swego rodzaju śliniak, chroniący nas przed zaplamieniem ubrania.
Aby ułatwić gościom spożywanie tego posiłku, mięso homara czasami podaje się już wyciągnięte z pancerza, ułożone tuż obok na talerzu. Jak jeść homara? Część mięsa spożywamy palcami, a pozostałą widelcem. Ważne, by pamiętać o tym, że homar- jak to zwierzę żyjące w morzu- posiada wiele elementów, które nie nadają się do jedzenia. Dlatego należy zachować ostrożność. Po użyciu palców zazwyczaj na stole kelner stawia również miseczkę z wodą i sokiem z cytryny, przy pomocy której można oczyścić dłonie.
5. Ceny homara w restauracji
Homar to jeden z droższych skorupiaków, jakie oferują nam restauracje. Niestety, jeśli nie chcemy przyrządzać go na własną rękę, musimy liczyć się z dosyć wysokimi cenami. Na całe szczęście, wraz ze wzrostem popularności, stawki za to danie sukcesywnie maleją. W porównaniu z obecnymi kosztami kilka lat temu zapłacilibyśmy za niego znacznie więcej. Ile kosztuje homar w restauracji ? Na obecną chwilę ceny wahają się od 150 do 300 zł. Z pewnością nie każdy może sobie pozwolić na tak wygórowane ceny, jednak ich wysokość ma silny związek z postrzeganiem tego dania na arenie międzynarodowej. Mistrzowie kuchni zaliczają go do rarytasów z górnej półki.
6. Homar w bułce
Z czym podawać homara? Jednym z podstawowych sposobów podawania homara bazuje wyłącznie na majonezie i bułce. Do ugotowanego i doprawionego homara można dodać właśnie ten sos. Bułkę, podaną na zimno lub zapieczoną, należy rozciąć, a następnie umieścić w niej mięso skorupiaka. Jak zrobić homara? Nie jest to danie wykwintne, natomiast wymaga od nas minimalnego nakładu czasu i pracy. A to również ma swoje zalety. Jest to również dobra propozycja dla osób, które z tym skorupiakiem będą mieli styczność po raz pierwszy. Prostota tego dania pozwala na skosztowanie tego rodzaju mięsa bez dodatków, które często wpływają na jego smak, zaostrzając go.
7. Sałatka z homara
Jak jeść homara? Kolejnym sposobem spożycia tego skorupiaka jest potraktowanie go jako jednego ze składników orzeźwiającej sałatki. Oprócz homara, do potrawy dodajemy… grejpfruta i awokado . Brzmi zaskakująco, jednak soczyste mięso homara w połączeniu z goryczą grejpfruta zaskoczy niejednego zwolennika zdecydowanych smaków.
Po uprzednio ugotowanym homarze należy wydobyć z niego mięso. Następnie pokroić na drobne kawałki i umieścić w misce. Z grejpfrutem i awokado obchodzimy się podobnie – nacinamy je w taki sposób, aby otrzymać niewielkie kosteczki. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli dymki oraz natki pietruszki. Wszystkie wspomniane składniki lądują w tej samej misce. Ostatnim punktem jest dodanie oleju oraz oliwy, soli i pieprzy- w zależności od preferencji. Z czym podawać homara? Dodatkowym składnikiem, zwieńczającym całe danie, mogą być rozłupane i pokrojone orzechy włoskie. Cała potrawa zachwyca niejednoznacznością smaków, a także wiosennymi, żywymi kolorami.
8. Sos do homara
Homar, jako danie, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Mimo to, dla wielu osób podawanie go w sposób smaczny wciąż jest zagadką. Jaki sos do homara? Jednym z pomysłów na podkreślenie wyrazistości jego smaku może być sos maślany. Masło należy rozpuścić w rondelku i sklarować, dodać do niego trochę czosnku oraz natki pietruszki. Przyrządzonym sosem należy polać homara, a resztą przystroić talerz, lub przelać ją do miseczki.
Kolejną odsłoną sosu, dodawanego do tego rodzaju mięsa, może być ten nazywany holenderskim. Z czym jeść homara? Do miseczki należy wbić trzy żółtka. Dodajemy do nich kieliszek białego wina, szczyptę soli, pieprzu i octu. Wszystko należy utrzepać. Miskę należy postawić nad rondlem z gorącą wodą. Następnie należy dodać ciepłe klarowane masło. Wszystko ponownie ubijamy, tak, by zgęstniało. Należy jednak uważać, żeby jajka nie ścięły się zupełnie.
9. Sposoby podania homara
Jest wiele patentów podania homara. W zależności od gustów, smaków i kulinarnych chęci, można bazować na prostocie lub bardziej wykwintnych sposobach. Z czym podawać homara? Jedną z propozycji są wszelkiego rodzaju makarony. Spaghetti, tagiatelle, świderki- każde z nich można przyrządzić w taki sposób, by świetnie komponowały się z homarem. Wszelkiego rodzaju cytrusy, pomarańcze, cytryny i wspomniane już wcześniej grejpfruty również nadadzą mięsu wyrazistości. Innym pomysłem podania są pomidory. Gotowane, czy po prostu podgrzane mogą być świetnym sposobem na danie, którego główną rolę pełni homar.
10. Gdzie zjeść homara w Krakowie?
Wiele osób mieszkających w Krakowie czy też odwiedzających go z pewnością chętnie skusiłoby się na ten rodzaj dania. Jeśli zastanawiacie się, w którym miejscu można je dostać. Jednym z miejsc, w którym zaserwowany zostanie wam homar jest restauracja on nazwie Farina . Mieści się przy ulicy Świętego Marka 16. Skorupiak podany z pikantnym lub delikatnym sosem, ważący od 600 do 800 gramów możecie zamówić za 260 zł. Gdzie zjeść homara w Krakowie?
Kolejna lokalizacja mieści się przy ulicy Dominikańskiej 3. Jest to znane i cenione miejsce pod nazwą Albertina Restaurant & Wine . W ich menu odnaleźć można kilka rodzajów homara. Wyróżniamy zarówno tego, który pochodzi z Kanady, jak i ze Szkocji. Homar Królewski również pojawia się w tym zestawieniu. Jak więc widać, wybór jest duży, a ceny- no cóż, adekwatne do masy zaserwowanego na talerzu dania.
W restauracji Cyrano de Bergarac , mieszczącej się przy ulicy za 174 zł mamy możliwość otrzymania całego homara podanego z sosem koniakowym. Propozycja odważna i z pewnością dla osób, które w kuchni uwielbiają nieoczywiste połączenia.
Jak należy jeść homara?
Tradycja spożywania homara rozpowszechniła się w Europie dopiero na początku XX wieku. Dopiero w latach pięćdziesiątych, gwiazdy Hollywood, lubujące się w wykwintnych daniach, nadały homarowi wymiar eleganckiej i smacznej potrawy. Coraz nowsze formy podania i przyrządzania tego skorupiaka wpłynęły na jego rosnącą popularność. Wiele osób, idących za ich tropem, zaczęło je próbować, doceniając lekkość znajdującego się w nim mięsa. Do dziś jednak można spotkać się z opinią, iż sposób serwowania tego dania jest niehumanitarny, a zwolennicy „frutti di mare” wciąż niechętnie po niego sięgają. Pomimo takich opinii, zachęcamy wszystkich do przełamania się i spróbowania tego dania.
Jak jeść homara? Sposoby jedzenia i podania tej potrawy, które zamieściliśmy w artykule, wielu osobom z pewnością przypadną do gustu. Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami gotowania w zaciszu domowym, zachęcamy was do odwiedzenia choć jednej ze wspomnianych restauracji. Profesjonalnie przyrządzony homar z pewnością będzie dla was jedną z ciekawszych kulinarnych degustacji.
Jak jeść homara:
Homar to danie, które wzbudza wiele kontrowersji. Metody jego przygotowania i podawania zyskało zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.
Jednym z pomysłów zaserwowania homara na talerzu jest makaron. Duży wybór pozwala nam na skomponowanie potrawy wedle własnych preferencji.
Popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju cytrusy. Zestawione z homarem wspaniale wydobywają jego smak.
W kucharskim świecie do homara najczęściej podaje się białe wino lub koniak. Mogą one również w formie sosu.
Kultura jedzenia homara w Europie została rozpowszechniona dopiero na początku XX wieku. Od tego czasu wiele osób uznaje to danie jako jedno z bardziej wykwintnych.
ZOBACZ TEŻ:
- Jak jeść mule? 10 sprawdzonych porad
- Jak jeść ślimaki? 10 sprawdzonych porad
- Jak jeść ostrygi? 10 sprawdzonych porad