Kolagen do picia – właściwości i efekty działania – czy warto po niego sięgnąć?
Kolagen to białko, które jest obecne w naszym całym organizmie. Pełni wiele ważnych funkcji – wzmacnia strukturę skóry, kości, włosów, a nawet paznokci. W ostatnich latach bardzo popularne stały się suplementy tego składnika, dostępne w różnych formach. Czy polecamy kolagen do picia? Jakie są jego właściwości i efekty działania. I przede wszystkim – czy warto po niego sięgnąć?
Kolagen do picia – właściwości i efekty działania
1. Poprawi wygląd i zdrowie Twojej skóry.
Badania wykazały, że suplementy zawierające ten składnik, mogą spowolnić i widocznie zmniejszyć proces powstawania zmarszczek, jak i suchość cery. Wzmacnia on elastyczność oraz jędrność skóry, dzięki czemu zachowasz młodość na dłużej. Działanie przeciwzmarszczkowe przypisuje się zdolności stymulowania organizmu do samodzielnego wytwarzania kolagenu, dzięki suplementacji.
2. Kolagen do picia ma właściwości łagodzące bóle stawów.
Pomaga on zachować integralność chrząstek. Zapobiega rozwojowi zwyrodnień i schorzeń stawów oraz łagodzi ich objawy. Wyraźnie zmniejsza ból tych obszarów. Ponadto, regularne przyjmowanie kolagenu wzmacnia zdolność do aktywności fizycznej, w porównaniu do osób, które go nie suplementowały.
3. Dobrze wpływa na stan Twoich kości.
Są one zbudowane z kolagenu, którego poziom pogorsza się wraz z wiekiem. Może doprowadzić to do chorób takich, jak osteoporoza, która charakteryzuje się niską gęstością kości i wiąże się z wyższym ryzykiem złamań. Za pomocą suplementacji kolagenu możesz wyraźnie zmniejszyć ryzyko tej choroby.
4. Kolagen do picia wpłynie na piękno Twoich włosów i paznokci.
Regularne przyjmowanie tego składnika pomoże Ci zwiększyć wytrzymałość i zapobiec łamliwości paznokci i włosów. Kolagen działa na nie wzmacniająco, przez co będzie to Twój najlepszy przyjaciel w procesie ich zapuszczania. Ponadto, staną się one bardziej elastyczne, co dobrze wpłynie na ich wygląd.
Kolagen do picia – możliwe efekty uboczne.
Obecnie nie ma znanych zagrożeń związanych z przyjmowaniem suplementów kolagenowych. Jednak niektóre suplementy są wykonane ze zwykłych alergenów pokarmowych, takich jak ryby, skorupiaki i jaja. Osoby z alergią na te składniki powinny unikać suplementów kolagenowych z nich sporządzonych, aby zapobiec reakcjom alergicznym.