Najlepsze domowe sposoby na poprawę odporności. Wiemy, jak zrobić syropy, z których korzystały nasze babcie
Jesienią i zimą nasza odporność wystawiona jest na dużą próbę. Zmienna pogoda, chłód, deszcz, a nawet śnieg mogą sprawić, że infekcje i wirusy będą pojawiać się częściej. Jak temu zaradzić? Nasze babcie miały na to niezawodne sposoby. Zobaczcie, co warto wprowadzić do swojej diety.
Odbuduj odporność w naturalny sposób
W naturze nie brakuje produktów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Można do nich zaliczyć czosnek, cebulę, a także imbir, pędy sosny, mniszek lekarski czy czarny bez .
Każda z tych roślin występuje w Polsce, zatem ich pozyskanie nie sprawi wam większej trudności. Do tego warto wspomnieć, że znakomicie wpływają na odporność , zatem zażywanie ich w sezonie jesienno-zimowym, a nawet pod koniec lata, sprawi, że choroby i przeziębienia nie będą nam straszne.
Te syropy działają cuda dla naszej odporności
Nie wszyscy wiedzą, że syropy, które podnoszą odporność , warto zażywać także podczas infekcji. Wówczas przyspieszają regenerację i sprawiają, że choroba szybciej mija , a my sami łagodniej ją przechodzimy. Poza tym te specyfiki są całkowicie bezpieczne dla dorosłych, a także dla dzieci.
Oczywiście przy mocnym przeziębieniu i wysokiej gorączce, zawsze warto skontaktować się z lekarzem w celu przeprowadzenia dogłębnego wywiadu. Syropy mogą być wtedy dodatkiem do aptecznych produktów.
Zrób samodzielnie domowe syropy na odporność
Te trzy przepisy warto wypróbować już teraz. Pierwszy z nich zrobisz z pędów sosny . Ta mikstura uważana jest za naturalny antybiotyk. Świetnie sprawdza się na odporność, a także podczas kaszlu, chrypki czy bólu gardła. Słodkie młode pędy sosny delikatnie rozdrobnij na mniejsze części, tak aby puściły sok. W słoiku układaj na zmianę warstwę rośliny i cukier. Całość zalej odrobiną wody i odstaw w nasłonecznionym miejscu na tydzień.
Znakomite działanie przejawia również syrop z cebuli . Skutecznie zwalcza infekcje i podnosi odporność. Drobno posiekaną cebulę zasyp warstwami cukru lub zalej miodem. Miksturę odstaw na kilka godzin, aż puści sok i gotowe.
Imbir może nie jest najsmaczniejszy, ale ma niesamowity wpływ na nasz układ odpornościowy. Przygotuj korzeń imbiru, cytrynę i miód. Starty i obrany imbir przekładaj plastrami cytryny, następne zalej je miodem. Słoik odstaw do lodówki na dobę.