Olej arganowy – właściwości i zastosowanie
Wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników. Pozytywnie wpływa na pracę serca.
Czym jest dokładnie olej araganowy?
Jest to naturalnie występujący olej roślinny pozyskiwany z ziaren owoców drzewa arganowego. Choć pochodzi z Maroka, olej arganowy jest obecnie używany na całym świecie do różnych zastosowań kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych.
Ponadto niektóre badania wykazują, że można również nakładać go bezpośrednio na skórę, w celu zmniejszenia stanu zapalnego spowodowanego urazami lub infekcjami.
Olej arganowy od wieków jest podstawą kuchni w Maroku – nie tylko ze względu na swój subtelny, orzechowy smak, ale także ze względu na szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Jakie są jego właściwości i zastosowanie?
Olejek arganowy szybko stał się także popularnym składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Wspomaga regenerację oraz poprawia ich elastyczność. Widocznie wpływa na poziom nawilżenia. Odżywia i wygładza pasma, cerę oraz paznokcie, dlatego jest uwielbiany przez osoby z branży beauty.
Olej arganowy – właściwości
Około 29–36% zawartości kwasów tłuszczowych w oleju arganowym pochodzi z kwasu omega-6, co czyni go dobrym źródłem tego niezbędnego składnika odżywczego. Dodatkowo, olej arganowy jest bogatym źródłem witaminy E, która jest potrzebna dla zdrowej skóry, włosów i oczu. Ta witamina ma również silne właściwości przeciwutleniające.