Przepis na ciasteczka w kształcie serc. Idealne na Walentynki
Zbliżają się Walentynki. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na Święto Zakochanych, mamy dla ciebie przekąskę, dzięki której wyrazisz swoje uczucia w najsłodszy możliwy sposób. To łatwy przepis na ciastka w kształcie serc. Te urocze ciasteczka z dżemem sprawią, że wspólne chwile upłyną wam i waszym ukochanym w przemiłej atmosferze.
Jeśli zamierzasz obchodzić Walentynki, i szukasz pomysłu na prezent dla ukochanej osoby, rozważ przygotowanie upominku własnoręcznie. W tym przypadku - słodkiego i pięknie wyglądającego na stole. Przedstawiamy prosty przepis na walentynkowe ciasteczka.
Ciasteczka w kształcie serc, przełożone dżemem
Ciastka na Walentynki to doskonały sposób, by przekazać drugiej osobie, co czujesz. Te konkretne mają kształt serca, a do ich wykonania potrzeba niewiele składników. Co więcej, ciasto do nich można zrobić na kilka dni przed pieczeniem, przechowując je w lodówce.
Przepis na ciastka z dżemem i cukrem pudrem - składniki
-
360 gramów masła
-
2,5 szklanki mąki
-
3 szklanki mielonych migdałów
-
2 szklanki cukru pudru
-
skórka cytrynowa (z dwóch cytryn)
-
5-6 łyżeczek cynamonu
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki soli
-
6 żółtek
-
dżem malinowy, truskawkowy lub wiśniowy (wybierz swój ulubiony smak)
Smak dżemu, który wybierzesz, zależy od ciebie. Zalecamy wybór takiego, który łatwo będzie rozsmarować na powierzchni ciastek, o gładkiej, kremowej konsystencji . Wyjątkowo uroczo będzie wyglądać ten o czerwonym kolorze (malinowy, truskawkowy lub podobne), ale jeśli wolisz smaki cytrusowe lub egzotyczne - nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich użyć.
Przepis na walentynkowe ciastka z dżemem - przygotowanie
-
Przełóż do naczynia wszystkie składniki na ciasto : skórka z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, sól, żółtka, masło, mąka, mielone migdały, cukier puder.
-
Składniki na ciasto do ciasteczek ugnieć do jednolitego połączenia się składników . Kiedy ciasto będzie gotowe, zgnieć je w kulę i przełóż do wychłodzenia do lodówki (na godzinę) lub zamrażarki (30 minut).
-
Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na blacie i rozwałkuj je dokładnie i na dość cienko.
-
Po rozwałkowaniu ciasta można już wycinać ciasteczka - użyj do tego ulubionej foremki w kształcie serca . Pamiętaj, by połowa z nich miała w środku otwór, przez który będzie widać dżemowe nadzienie.
-
Przygotuj blachę, na której będziesz piec ciasteczka. Rozłóż na niej papier do pieczenia, a na nim poukładaj ostrożnie ciasteczka, uważając, by nie straciły kształtu.
-
Blachę z ciastkami włóż ponownie do lodówki na około 30-45 minut , do ponownego schłodzenia.
-
Po upływie wskazanego czasu można już piec ciasteczka: nastaw piekarnik na 180 stopni i 12 minut . Ciastka powinny być lekko zarumienione.
-
Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie smaruj gładką część z nich dżemem, i łącz je z górną warstwą , tą z otworem w środku.
-
Ciasteczka możesz jeszcze posypać z wierzchu cukrem pudrem (opcjonalne).
Gotowe ciasteczka będą słodkie i aromatyczne - idealne na Walentynki . Możesz je rozłożyć na ozdobnym talerzu lub półmisku, by wyeksponować ich urok. Jeśli planujesz zrobić z nich prezent, ostrożnie przełóż je do pudełka prezentowego, wcześniej wyłożonego kolorową (na przykład czerwoną) krepiną.
Artykuły polecane przez redakcję Świat Gwiazd:
-
Selfcare w nowym stylu, czyli niezwykłe połączenie social mediów z codzienną pielęgnacją
-
Prawo przyciągania. Czy manifestacja działa? Jak manifestować, aby mieć dobre życie?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl