Szef kuchni odkrył tajemniczą funkcję solniczki. Ten trik znacznie ułatwia życie
Poprawne przyprawienie potraw to prawdziwa sztuka, z którą mierzą się nawet najwięksi szefowie kuchni. Wystarczy drobna pomyłka, by dzieło sztuki gastronomicznej nie nadawało się do spożycia. Niewiele osób wie, że solniczka ma w sobie ukrytą funkcję, dzięki której nigdy nie przesolimy naszych dań.
Solniczka z ukrytą funkcją użycia
Każdy z nas przynajmniej raz miał ją w dłoni i zapewne wiele razy korzystał z niej do przyprawienia ulubionej potrawy. Problem często pojawiał się przy ilości wylatującej przez dziurki soli. Jedno wstrząśnięcie okazywało się nie wystarczające, a nad kolejnymi szybko traciliśmy kontrolę.
Istnieje jednak sposób, by z solniczki wydostawała się za każdym razem jednakowa ilość przyprawy. Po jej przechyleniu wystarczy przejechać widelcem po dnie, by z dziurek wyleciała porcja białych kryształków. Tutorialowe wideo staje się prawdziwym internetowym viralem.
Internauci przecierają oczy ze zdumienia
Choć sposób wydaje się nieskomplikowany, mało kto o nim wiedział. W komentarzach znalazło się sporo osób, które dopiero niedawno dowiedziało się o tym tricku. Wśród nich oczywiście nie brakuje entuzjastów "tradycyjnego wstrząsania" solniczką.
- Bardzo dziękuję. Myślę, że solniczka powinna mieć zestaw instrukcji.
- Wow, moje życie się odmieniło!
- Lepiej po prostu potrząsnąć.
Co zrobić gdy przesolimy danie?
Mimo naszych największych starań czasem zdarza nam się dodać za dużo soli do naszych potraw. Na szczęście istnieje kilka sztuczek na ocalenie przesolonego jedzenia.
Przesolone ziemniaki
W tym przypadku najprostszym sposobem będzie lekka zmiana koncepcji dania. Zamiast miękkich (i przesolonych) ziemniaków możemy podać pyszne purée, którym uratujemy sytuację. Wystarczy, że odcedzimy i stłuczemy je, dodając odrobinę mleka. Nabiał pomoże zniwelować uczucie przesolenia, a my popiszemy się dodatkowymi umiejętnościami w kuchni.
Przesolona zupa
W przypadku płynnych dań istnieje wiele sposób na pozbycie się zbyt dużej ilości soli. Wystarczy zabielić potrawę, by zmniejszyć wyczuwalność białych kryształków. Prostym sposobem jest dodanie do gotowania ziemniaka lub ryżu, który skutecznie wchłonie część soli.