Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o popularny sprzęt kuchenny, używany przy obróbce pokarmów. Sprawdź, czy nie masz go w domu, a jeśli tak, nie używaj go w kuchni. GIS poinformował właśnie o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z kuchennych łopatek nylonowych, dostępnych w sieci sklepów Action Poland. Poniżej podajemy dokładne specyfikacje skażonej partii.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie publiczne, dotyczące jaj, które można kupić w sieci Biedronka. Na ich skorupkach wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis. GIS apeluje, by nie spożywać jaj z określonej w komunikacie partii. GIS ostrzega, że pałeczki bakterii Salmonella Enteritidis mogą wywołać salmonellozę, chorobę bardzo niebezpieczną dla zdrowia. Jaka partia jaj została wycofana?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek określonej partii jaj konsumpcyjnych odkryto bakterie salmonelli z grupy D. GIS wycofuje skażoną partię jaj ze sprzedaży. Ostrzega jednocześnie: – Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ogłoszenie o wycofaniu ze sprzedaży popularnych lodów sieci Biedronka. W ostrzeżeniu publicznym znalazła się informacja, że jeden ze składników lodów został zanieczyszczony tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu to groźna dla zdrowia substancja, a jej obecność w żywności produkowanej w Unii Europejskiej jest niedozwolona. Lody ze sklepów Biedronka, które są wycofywane, występują w dwóch wariacjach. Sprawdź, czy nie masz ich w swojej lodówce – jeśli tak, zdecydowanie ich nie spożywaj!