Pigwa wywodzi się z Azji, a jej łacińska nazwa to „cydonia”. Geneza tej nazwy związana jest ze starożytną Grecją z jednym z miast leżącym na Krecie, gdzie kiedyś ją powszechnie uprawiano.Nie wszyscy mają pojęcie, jak bardzo wartościowy jest ten owoc. U nas nazywa się go niekiedy „polską cytryną”. Mowa rzecz jasna o pigwie, która jest bogata w witaminę C i daje szeroki zakres możliwości, co do jej wykorzystania. Od alkoholu przez farmaceutykę. To jedna z najstarszych uprawianych roślin na świecie. Jest bardzo kwaśna, a wyglądem przypomina nieco jabłko.
Awokado stało się bardzo popularnym składnikiem w codziennej diecie. Niegdyś mniej dostępne, teraz znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Popularność zawdzięcza swoim właściwościom, wpływającym pozytywnie na nasze zdrowie. Z jakich powodów sięgamy częściej po ten magiczny owoc? Polacy coraz częściej doceniają właściwości i smak, owocu pochodzącego z krajów Ameryki Południowej. Zielony przysmak rośnie w tropikalnym klimacie, ma wiele witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy 7 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia.