Ten popularny sposób na grillowanie może być szkodliwy dla zdrowia! Skutki mogą być opłakane
Lato kojarzy się m.in. z grillowaniem. Obróbka mięs i warzyw na rozgrzanym węglu sprawia, że zyskują bardzo ciekawy, wyjątkowy smak. Okazuje się jednak, że taka forma przyrządzania dać może zaszkodzić zdrowiu. Ten popularny gadżet wydziela substancje, które mogą mieć tragiczny wpływ na organizm.
Tego unikaj podczas grillowania
Jeśli często grillujesz z rodziną, warto wiedzieć, czego nie robić podczas obróbki produktów spożywczych . Nie każdy wie, że tacki aluminiowe , które mają chronić mięso i warzywa przed przypaleniem, wydzielają substancje, które odkładają się w mózgu, wątrobie i sercu.
Aluminium nie jest zatem polecane do obróbki termicznej, warto je zastąpić, bowiem przypalone potrawy wydzielają związki rakotwórcze . Jak to zrobić?
Polacy często wykorzystują ten gadżet
Aluminiowe tacki są wyjątkowo często stosowane, głównie ze względu na możliwość wyrzucenia ich od razu po użyciu. Lepszą alternatywą okazują się podkładki wykonane z metalu . Są bardziej ekologiczne, bowiem można je wykorzystać wielokrotnie, a ponadto nie wydzielają szkodliwych substancji.
Katarzyna Bosacka , ekspertka od zdrowia i żywienia przestrzega przed aluminiowymi tackami i zaleca znalezienie wygodnego zamiennika.
Aluminium może mieć bardzo zły wpływ na zdrowie
Według badań, które przedstawiła ekspertka, aluminiowe podkładki w kontakcie z wysoką temperaturą wydzielają substancje, które przenikają do mięsa i warzyw. Ich częste spożycie może się zatem odbić na naszym zdrowiu.
Warto zatem zaopatrzyć się w metalowe tacki, które znaleźć można w niektórych dyskontach lub zakupić przez internet . Oczywiście warto pamiętać także o ich regularnym czyszczeniu, aby sadza i tłuszcz nie pozostawały na ich powierzchni.