Wegańskie przepisy na romantyczną kolację. 3 walentynkowe propozycje
Walentynki już za pasem. Przysłowie, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek, ma w sobie wiele prawdy. Chwile spędzone z ukochaną osobą będą jeszcze milsze, jeśli będziecie mogli spędzić je przy pysznym posiłku. Postanowiliśmy podzielić się pomysłami na trzy proste, wegańskie przepisy na romantyczną kolację.
W obliczu pandemii koronawirusa wielu z nas unika wychodzenia do restauracji i barów. Zresztą chwile we dwoje najlepiej smakują przeżywane w intymnej, klimatycznej atmosferze. Jeśli planujecie spędzić walentynkowy wieczór z waszymi ukochanymi, rozważcie przygotowanie romantycznej kolacji. Wybraliśmy proste przepisy, które wprawią was w odpowiedni nastrój.
Wegańskie przepisy na Walentynki
Kolacja walentynkowa powinna być lekka, nieobciążająca żołądka, z nutką fantazji i słodyczy. Zadbaliśmy o to, by wszystkie trzy pomysły na przepisy spełniały te warunki.
1. Wegańska focaccia
Lubicie pizzę, ale uważacie, że to zbyt banalne lub ciężkostrawne rozwiązanie na kolację walentynkową? Przygotujcie foccacię - jest idealna zarówno jako danie główne, jak i przekąska, którą można przegryzać z sosami, hummusem lub pastą warzywną.
Składniki na foccacię:
3 łyżki mąki pszennej (60 g)
drożdże: 7 g suszonych lub 20 g świeżych
7 łyżek ciepłej wody
mała łyżeczka cukru
280 g mąki pszennej - tortowej lub na pizzę
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
125 ml wody
dodatki: oliwa, rozmaryn, małe pomidorki, sól gruboziarnista, kminek, zioła prowansalskie
Przepis na foccacię:
Przygotuj zaczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 7 łyżek ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru wymieszaj w misce i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto: 280 g mąki, 2 łyżeczki soli, 125 ml ciepłej wody, łyżkę oliwy, po czym dodaj zaczyn. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie jednolite. Powinno być lepkie, o delikatnie luźnej konsystencji.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 1,5 godziny.
Przygotuj formę do pieczenia: powinna mieć wymiary 20x30 cm lub nieco więcej. Wszystkie brzegi i spód dokładnie wysmaruj oliwą.
Przenieś ciasto do formy i rozprowadź je po całej powierzchni, by płasko przylegało do naczynia i było jednolicie rozprowadzone. Odstaw formę z ciastem do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Po upływie tego czasu polej ciasto łyżką oliwy i dwoma łyżkami wody - rozprowadź płyn jednolicie po jego powierzchni. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i posyp ulubionymi przyprawami lub solą gruboziarnistą, wtłocz też na powierzchni małe pomidorki, przekrojone na pół.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (jeśli używasz termoobiegu, ustaw temperaturę o 10 stopni niższą).
Foccacię należy piec do zezłocenia ciasta, około 20-25 minut.
Walentynkowa kolacja nie może też obyć się bez odrobiny odżywczych, orzeźwiających warzyw lub owoców. Przedstawiamy więc przepis na lekką, egzotyczną sałatkę, w której smaki kwaśne i słodkie równoważą się w interesującej kompozycji.
Sałatka z pitają i jagodami goji
Składniki:
6 sztuk owocu pitaja
2 banany
sok wyciśnięty z niedużej limonki
6 sztuk średniej wielkości moreli
4 łyżki jagód goji
1 łyżka oleju kokosowego
Sałatka - sposób przygotowania:
Banany należy obrać i pokroić na plasterki.
Pitaje przekrawamy, dużą łyżką wydrążamy miąższ i kroimy na plastry.
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy, dodając owoce goji i skrapiając całość sokiem z limonki oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
Gotowe! Sałatkę można ozdobić niewielkimi listkami świeżej mięty.
Po słonej przekąsce i sałatce pora na deser - jeśli nie macie czasu piec ciasta, świetnym rozwiązaniem będą wegańskie naleśniki w walentynkowej odsłonie - z czekoladowego ciasta i ze słodkim nadzieniem. Ich wykonanie jest proste i szybkie, a smak - niezapomniany.
Wegańskie naleśniki czekoladowe
Składniki na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 szklanki mleka roślinnego: sojowego, migdałowego lub kokosowego
olej (dowolny, choć należy unikać oliwy z oliwek ze względu na jej aromat)
4 duże łyżki kakao
1 łyżka cukru
Wegańskie naleśniki - sposób przygotowania:
W misce połączyć składniki: mąkę, mleko roślinne, cukier i kakao - mieszać do jednolitego połączenia.
Patelnię na naleśniki należy wysmarować olejem i poczekać, aż się nagrzeje.
Na rozgrzany olej wlewamy naleśniki i smażymy.
Gotowe! Jako nadzienia możesz użyć ulubionej konfitury lub marmolady: polecamy malinową oraz wiśniową. Wierzch naleśników można też przyprószyć cukrem pudrem.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: [email protected].