Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Wegańskie przepisy na romantyczną kolację. 3 walentynkowe propozycje
Katarzyna Derda
Katarzyna Derda 24.03.2022 09:57

Wegańskie przepisy na romantyczną kolację. 3 walentynkowe propozycje

Wegańskie przepisy
@gbrundin, canva.com

Walentynki już za pasem. Przysłowie, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek, ma w sobie wiele prawdy. Chwile spędzone z ukochaną osobą będą jeszcze milsze, jeśli będziecie mogli spędzić je przy pysznym posiłku. Postanowiliśmy podzielić się pomysłami na trzy proste, wegańskie przepisy na romantyczną kolację.

W obliczu pandemii koronawirusa wielu z nas unika wychodzenia do restauracji i barów. Zresztą chwile we dwoje najlepiej smakują przeżywane w intymnej, klimatycznej atmosferze. Jeśli planujecie spędzić walentynkowy wieczór z waszymi ukochanymi, rozważcie przygotowanie romantycznej kolacji. Wybraliśmy proste przepisy, które wprawią was w odpowiedni nastrój.

Wegańskie przepisy na Walentynki

Kolacja walentynkowa powinna być lekka, nieobciążająca żołądka, z nutką fantazji i słodyczy. Zadbaliśmy o to, by wszystkie trzy pomysły na przepisy spełniały te warunki.

1. Wegańska focaccia

Lubicie pizzę, ale uważacie, że to zbyt banalne lub ciężkostrawne rozwiązanie na kolację walentynkową? Przygotujcie foccacię - jest idealna zarówno jako danie główne, jak i przekąska, którą można przegryzać z sosami, hummusem lub pastą warzywną.

Składniki na foccacię:

  • 3 łyżki mąki pszennej (60 g)

  • drożdże: 7 g suszonych lub 20 g świeżych

  • 7 łyżek ciepłej wody

  • mała łyżeczka cukru

  • 280 g mąki pszennej - tortowej lub na pizzę

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy

  • 125 ml wody

  • dodatki: oliwa, rozmaryn, małe pomidorki, sól gruboziarnista, kminek, zioła prowansalskie

Przepis na foccacię:

  1. Przygotuj zaczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 7 łyżek ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru wymieszaj w misce i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto: 280 g mąki, 2 łyżeczki soli, 125 ml ciepłej wody, łyżkę oliwy, po czym dodaj zaczyn. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie jednolite. Powinno być lepkie, o delikatnie luźnej konsystencji.

  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 1,5 godziny.

  4. Przygotuj formę do pieczenia: powinna mieć wymiary 20x30 cm lub nieco więcej. Wszystkie brzegi i spód dokładnie wysmaruj oliwą.

  5. Przenieś ciasto do formy i rozprowadź je po całej powierzchni, by płasko przylegało do naczynia i było jednolicie rozprowadzone. Odstaw formę z ciastem do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

  6. Po upływie tego czasu polej ciasto łyżką oliwy i dwoma łyżkami wody - rozprowadź płyn jednolicie po jego powierzchni. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i posyp ulubionymi przyprawami lub solą gruboziarnistą, wtłocz też na powierzchni małe pomidorki, przekrojone na pół.

  7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni (jeśli używasz termoobiegu, ustaw temperaturę o 10 stopni niższą).

  8. Foccacię należy piec do zezłocenia ciasta, około 20-25 minut.

Walentynkowa kolacja nie może też obyć się bez odrobiny odżywczych, orzeźwiających warzyw lub owoców. Przedstawiamy więc przepis na lekką, egzotyczną sałatkę, w której smaki kwaśne i słodkie równoważą się w interesującej kompozycji.

Sałatka z pitają i jagodami goji

Składniki:

  • 6 sztuk owocu pitaja

  • 2 banany

  • sok wyciśnięty z niedużej limonki

  • 6 sztuk średniej wielkości moreli

  • 4 łyżki jagód goji

  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sałatka - sposób przygotowania:

  1. Banany należy obrać i pokroić na plasterki.

  2. Pitaje przekrawamy, dużą łyżką wydrążamy miąższ i kroimy na plastry.

  3. Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

  4. Wszystkie składniki mieszamy, dodając owoce goji i skrapiając całość sokiem z limonki oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.

  5. Gotowe! Sałatkę można ozdobić niewielkimi listkami świeżej mięty.

Po słonej przekąsce i sałatce pora na deser - jeśli nie macie czasu piec ciasta, świetnym rozwiązaniem będą wegańskie naleśniki w walentynkowej odsłonie - z czekoladowego ciasta i ze słodkim nadzieniem. Ich wykonanie jest proste i szybkie, a smak - niezapomniany.

Wegańskie naleśniki czekoladowe

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 szklanki mleka roślinnego: sojowego, migdałowego lub kokosowego

  • olej (dowolny, choć należy unikać oliwy z oliwek ze względu na jej aromat)

  • 4 duże łyżki kakao

  • 1 łyżka cukru

Wegańskie naleśniki - sposób przygotowania:

  1. W misce połączyć składniki: mąkę, mleko roślinne, cukier i kakao - mieszać do jednolitego połączenia.

  2. Patelnię na naleśniki należy wysmarować olejem i poczekać, aż się nagrzeje.

  3. Na rozgrzany olej wlewamy naleśniki i smażymy.

  4. Gotowe! Jako nadzienia możesz użyć ulubionej konfitury lub marmolady: polecamy malinową oraz wiśniową. Wierzch naleśników można też przyprószyć cukrem pudrem.

Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:

  1. Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach

  2. Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie

  3. Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: [email protected].