Wigilijna uczta u polskich gwiazd. Magda Gessler zdetronizowana. To do niego będą ustawiać się kolejki!
Gdy święta zbliżają się pełną parą, gwiazdy chcą pomóc Polakom w zagospodarowaniu czasu. Jedną z opcji jest catering, który zapewni nam tradycyjne potrawy bez spędzenia godzin w kuchni. Taki luksus ma jednak swoją cenę. Królowa polskiej gastronomii została zdetronizowana. To do niego będzie kolejka.
Wigilijne cateringi u gwiazd
Wigilijne cateringi oferowane przez znanych kucharzy i restauratorów zyskały w ostatnich latach ogromną popularność. Co stoi za tym trendem? Polacy coraz częściej poszukują nowych smaków i inspiracji, także w tradycyjnych potrawach. Słynni kucharze, kojarzeni z innowacyjnością i wysoką jakością, oferują unikalne interpretacje wigilijnych klasyków, przyciągając tym samym klientów pragnących zaskoczyć swoich gości. Dodatkowo zamawianie cateringu pozwala zaoszczędzić czas, który można poświęcić bliskim . Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by przygotować świąteczny stół – wystarczy złożyć zamówienie i cieszyć się gotowym, pysznym posiłkiem.
Co więcej, można wybrać restauracje prowadzone przez znane osobistości. Jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce jest Magda Gessler, ale swoje lokale prowadzą także m.in.: Robert Lewandowski, Kuba Wojewódzki, Filip Chajzer czy Anna Starmach. Dla nich czas świąt to dodatkowa praca w stworzeniu specjalnych ofert dla klientów.
Do tej pory to Magda Gessler nazywana była królową polskiej kuchni, ale na horyzoncie pojawia się nowy zawodnik. To jego oferta może przyciągnąć kolejki. Co może przeważyć na jego zwycięstwie?
Magda Gessler znów oferuje świąteczną ucztę
Przygotowania do bożonarodzeniowego szaleństwa zaczynają się już po święcie Halloween i dniu Wszystkich Świętych. W sklepach powoli widzimy już zimowe dekoracje, a u niektórych gwiazd stanęła nawet choinka. W restauracji Magdy Gessler tak rozpoczęły się prace związane ze świętami. Na stronie internetowej można zobaczyć tegoroczną ofertę wigilijnego cateringu. Jak w przypadku gwiazdy TVN jest bardzo tradycyjnie, ale także i drogo.
W spisie restauracji znajdziemy m.in.: pięć sztuk pierogów z kapustą i prawdziwkami za 51 złotych, 900 ml barszczu czerwonego za 67 złotych czy dziesięć sztuk uszek z borowikami za 70 złotych. Dla większości taki cennik może spowodować szybsze bicie serca. Aż trudno wyobrazić sobie skomponowanie dwunastu potraw tak, by nie ucierpiał na tym nasz domowy budżet.
W takiej sytuacji warto zerknąć do konkurencji, która by przyciągnąć klientów, jest gotowa zastosować znacznie mniejsze stawki. Restauracja znanego gwiazdora może być hitem tegorocznej Wigilii. Z Magdą Gessler łączy go praca w jednej stacji telewizyjnej, ale wszystko wygląda na to, że prezenter ma chrapkę na pozycję gastronomicznego lidera w stolicy.
Jak wypada catering w restauracji Kuby Wojewódzkiego?
Gospodarz talk-show "Kuba Wojewódzki" z sukcesem rozpoczął w stolicy gastronomiczny biznes. Restauracja "Niewinni Czarodzieje TrzyZero" cieszy się dużą popularnością, a obecnie szykuje się do podboju rynku świątecznych cateringów. Do wyboru są aż trzy warianty wigilijnego menu. Ceny zestawów wahają się od 125 do 175 złotych za osobę. Co takiego kryje się pod tymi kwotami?
Najtańszy wariant kosztuje 125 zł i w tej opcji klienci mogą liczyć na tradycyjne dania wigilijne, takie jak barszcz czerwony z uszkami czy dorsz w sosie maślanym z koperkiem oraz modrą kapustą z jabłkiem. Oprócz tego, w menu znajdą się również bardziej nowoczesne propozycje takie jak chiche ziemniaczane z ziołami, brokuły z migdałami , a na deser do wyboru jest sernik albo cynamonowe ciastko cygaretkowe .
Następna opcja to już koszt 150 zł i oprócz standardowych propozycji mamy do udko z kaczki polane sosem bordelaise albo dorsz w sosie maślanym z migdałami lub łazanki w sosie śmietankowym z warzywami. Dodatkowo w zestawie znajduje się jeszcze kiszona brukselka i ziemniaki gratin .
Najdroższy wariant w cenie 175 złotych to propozycja dla najbardziej wymagających klientów. Oprócz dań z poprzednich zestawów, w menu znajdą się także przystawki w postaci pieczywa domowego z dodatkiem smakowego masła, a także inne warianty zup, czyli krem grzybowy z crème fraîche i chrupiącym grzybowym crumble . Daniami głównymi w tym zestawie są wołowina po kaszubsku polana sosem własnej produkcji z rozmarynem, filet z sandacza w sosie cytrynowym z koperkiem, quiche z kozim serem i piklowanymi burakami oraz kasza perłowa z kiszoną cytryną . Deser to klasyczne ciasto marchewkowe podkręcone kremem piernikowym z dodatkiem żelu z mandarynki .
W porównaniu do popularnych opcji oferta Kuby Wojewódzkiego może wydawać się bardzo kusząca. Należy jednak pamiętać, że na koszt kolacji składa się wiele czynników, takich jak jakość produktów, sposób przygotowania oraz prestiż lokalu.
Jak oceniacie takie niekonwencjonalne menu na wigilię Bożego Narodzenia?