Podczas kwarantanny warto jeść ziemniaki. Są źródłem cennej witaminy wpływającej na odporność
Ziemniaki to warzywo, które uwielbia cały świat. Co ciekawe, jest ono uważane, przez każdy z narodów za produkt regionalny. Na jego bazie możemy przygotować mnóstwo potraw. Szczególnie teraz, gdy spędzamy tyle czasu w domu, warto jeść go jeszcze więcej. To niepozorne warzywo jest źródłem ogromnych pokładów witaminy C.
Ziemniaki zadbają o naszą odporność, bo mają w sobie mnóstwo witaminy C, więcej niż jabłka czy cytryny. Oprócz tego są źródłem niczym niezastąpionych mikroelementów.
Ziemniaki są bardzo zdrowe!
Teraz gdy z powodu kwarantanny spędzamy mnóstwo czasu w domu, możemy skupić się na gotowaniu. Ziemniak, to najlepsze warzywo, które możemy sobie teraz zaserwować. Jego najsłynniejsza postać, czyli smażone w głębokim oleju frytki odbierają mu skojarzenia ze zdrowiem i niską kalorycznością. Tymczasem to bardzo dietetyczne warzywo, które ma mniej kalorii niż makron czy kasza.
Ziemniaki nie mają pozytywnych konotacji ze zdrowiem z powodu sposobu, w jaki najczęściej są przyrządzane. Albo mają kontakt z głębokim tłuszczem, albo towarzyszą niedzielnemu obiadowi polane okrasą i tłustą śmietaną. Jeśli jednak zdecydujemy się przygotować ziemniaki w inny sposób, pozbawiony tłustych dodatków, zapewnimy sobie mnóstwo mikroelementów i witamin.
- Premier powiedział, co z wypłatami 500 plus. Wiemy, czy polskie rodziny mają się czym martwić
- Zakażony koronawirusem mężczyzna zdradził pierwsze objawy i rozwój choroby. Bardzo ważne słowa, trzeba wiedzieć
- Sanepid radzi, co zrobić z pieczywem przyniesionym ze sklepu. Prosty trik zapewni bezpieczeństwo
Ziemniaki poprawią naszą odporność
Gdy chcemy szczególnie zadbać o naszą odporność, nie powinniśmy jedynie myśleć o uzupełnianiu witaminy C. Zdrowy organizm powinien mieć wszystkie potrzebne mu mikro i makroelementy oraz witaminy, by być odpornym na choroby. W ziemniaku – warzywie całego świata, znajdziemy między innymi: mnóstwo potasu, który obniża ciśnienie krwi, magnezu i błonnik. To warzywo jest lekkostrawne i bardzo niskokaloryczne.
Ziemniaki są przedmiotem badań wielu naukowców, którzy próbują rozgryźć, dlaczego to warzywo jest tak kochane na całym świecie. Wiele krajów uważa się za ojczyznę ziemniaka. To warzywo bulwowe w rzeczywistości wywodzi się z Ameryki Południowej, a dokładniej z And. W Europie pojawiło się w XVI wieku i od tej pory jest najchętniej uprawianym warzywem. Poza tym naukowcy badający zmiany klimatyczne twierdzą, że ziemniak przetrwa wszelkie przekształcenia pogodowe i jest warzywem przyszłości.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Ziemniaki w mundurkach to zdecydowanie najczęstszy dodatek do obiadów. Wspaniale łączy ze sobą różne elementy dania głównego.
Te warzywa są bardzo tanie. Wciąż jednak jemy ich niewiele, lub w zbyt tłustych okolicznościach. Warto postarać się przygotować ziemniaki w kompletnie innowacyjny sposób.
Frytki to najpopularniejsza wersja przygotowywania ziemniaków. To danie kocha cały świat.
ZOBACZ TEŻ:
- Mężczyzna przebywał samotnie na kwarantannie bez jedzenia i picia. Na szczęście pomogli mu policjanci
- Pierwszy kraj wyprzedził Chiny. Tysiące przypadków zakażenia, zawrotna liczba
- Najrzadszy objaw koronawirusa. Oczy mogą zdradzić, czy jesteś zarażony
- Marta Manowska jest zaręczona. Uczestnicy ”Sanatorium miłości” nie są zdziwieni, znają jej wybranka
- Nagły wzrost zachorowań w Polsce, kolejne śmierci. Minister zdrowia: „To nie jest początek końca, to nawet nie jest koniec początku.”
- Zaczął wbijać igłę w skórkę od banana. Genialny trik, po sekundzie na nagraniu widać powalające efekty
źródło: tvp.info.pl