Zupa cebulowa idealna na zimę. Poczuj smak jak z doskonałej francuskiej restauracji
Kiedy śnieg sięga po kolana, mróz odznacza się na szybach, a w powietrzu czuć magię świąt — czy może być coś lepszego, niż rozgrzewająca, aromatyczna zupa cebulowa? Kultowe francuskie danie może stać się urozmaiceniem wigilijnego stołu lub małą przyjemnością na zimowy wieczór. Najpierw jednak trzeba wiedzieć, jak wyzwolić pełnię niepowtarzalnego smaku.
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Rozgrzewający posiłek dodaje energii, dobrze smakuje, jest zdrowy i co więcej — przygotowanie jest banalnie proste. Oto nasz sprawdzony przepis.
Zupa cebulowa idealna na zimę
Zupa cebulowa to cenione danie poza granicami naszego kraju. Uwielbiają ją Francuzi i sięgają po nią najczęściej zimą. Rozgrzewająca potrawa jest wyjątkowo pożywna, szczególnie kiedy dodamy do niej grzanki.
Aby przygotować zupę, potrzebujemy zaledwie kilku składników. Podstawą jest oczywiście cebula. Najlepiej połączyć cebulę białą oraz czerwoną. Nie można zapomnieć o naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek oraz garści przypraw.
Zupa na bazie cebuli wspiera naszą odporność , a w połączeniu z kilkoma ząbkami czosnku uzupełni w naszym organizmie niezbędne witaminy i minerały. Dodatkowo zupa cebulowa może pomóc w walce z przeziębieniem.
Składniki i przygotowanie
Aby przygotować zupę cebulową potrzebujemy:
-
500 g żółtej cebuli,
-
250 g czerwonej cebuli,
-
3 ząbki czosnku,
-
50 g masła,
-
3 łyżki oliwy,
-
280 ml białego wytrawnego wina,
-
litr bulionu,
-
2 łyżeczki cukru,
-
przyprawy do smaku.
Pierwszym etapem jest pokrojenie cebuli, najlepiej na nieco większe kawałki, aby zminimalizować ryzyko jej przypalenia. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko smażymy na oliwie i maśle z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Składniki należy smażyć na małym ogniu przez około 20 minut, do momentu uzyskania złocistego koloru.
Kolejno do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy bulion oraz wino. Doprawiamy do smaku. Polecamy pieprz, sól, szczyptę chili, liście laurowe i tymianek. Zupę gotujemy przez kolejne 20 minut. Najlepiej podawać ze świeżymi, gorącymi grzankami, które podpieczemy razem z ulubionym serem.
Zobacz zdjęcia:
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
Zapraszamy na naszego Instagrama
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.
Źródło: papilot.pl