Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > 3 przepisy na niskokaloryczne desery. Jedz zdrowo i rozkoszuj się smakiem
Katarzyna Derda
Katarzyna Derda 24.03.2022 09:57

3 przepisy na niskokaloryczne desery. Jedz zdrowo i rozkoszuj się smakiem

przepisy
@capturenow, canva.com

Zdrowa, zbilansowana dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodkości. Ważne, by dbać o składniki odżywcze, zawarte w produktach. Wybraliśmy trzy naprawdę proste, szybkie w wykonaniu, niskokaloryczne desery, dzięki którym nie musisz obawiać się zaprzepaszczenia efektów odchudzania.

Jeśli szukasz przepisów na dietetyczne, zdrowe i odżywcze desery, dotrze trafiłaś. Wybraliśmy trzy potrawy, które bez problemu przygotujesz w domu, nie spędzając całego dnia przy kuchni. Fit słodkości pozwalają cieszyć się zdrowiem bez strachu o dodatkowe kilogramy.

Przepisy na niskokaloryczne, zdrowe desery

Zdrowa dieta polega nie tylko na liczeniu kalorii, ale też - a może przede wszystkim - na rozsądnym doborze składników i proporcji. Jest wiele słodkich dań, których wartości odżywcze wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.

Przepis na czekoladowy pudding chia

1 porcja: 225 kalorii

Nic tak nie poprawia humoru, jak budyń czekoladowy. Ta jego wersja jest bardzo zdrowa, ze względu na dwa podstawowe składniki: kakao i nasiona chia. Poza tym jest sycący, dzięki dużej zawartości błonnika i białka. Możesz dodać do niego wiórki kokosowe, cynamon, świeże owoce lub pokruszone orzechy.

Przygotowanie tego budyniu jest banalnie proste - wystarczy wymieszać składniki i zostawić na noc w lodówce.

Składniki na czekoladowy pudding chia (2 porcje):

  • 4 łyżki miodu

  • 2 duże łyżka kakao

  • 8 łyżeczek nasion chia

  • 1,5 szklanki mleka - krowiego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki.

  2. Masę przełóż do dwóch miseczek, które - szczelnie przykryte ściereczką lub folią - umieść na noc (lub przynajmniej 6 godzin) w lodówce.

  3. Po upływie tego czasu pudding jest gotowy do jedzenia.

Przepis na domowe żelki FIT

1 porcja: 10-15 kalorii

Żelki, które kupujemy w sklepie, zawierają dużo cukru, sztucznych barwników i jedynie śladowe ilości naturalnych składników. Ten przepis ma całkowicie odwrotne proporcje, dzięki czemu jest zdrowy i niskokaloryczny.

Do wykonania żelków potrzebna jest forma, najlepiej silikonowa, taka sama, której używa się do mrożenia kostek lodu w fantazyjnych kształtach lub wyrobu domowych czekoladek. Ważne też, by użyć czystej, 100-procentowej żelatyny, która jest bogata w kolagen i nie zawiera cukru.

Składniki na domowe żelki FIT

  • 4 pełne szklanki ulubionych owoców (mogą być to pomarańcze, wiśnie, truskawki, maliny - jakie lubisz! Unikaj za to: ananasa, kiwi, mango czy papai - zawierają enzymy utrudniające zgęstnienie masy)

  • 6 łyżek 100% żelatyny

  • połowa szklanki soku z cytryny

  • opcjonalnie: łyżka miodu lub słodzika

Domowe żelki FIT - przygotowanie

  1. Owoce zblenduj na jednolitą masę, a następnie odsącz sok - powinno go wyjść około 2 szklanek.

  2. Połowę uzyskanego soku przelej do garnuszka, do drugiej połowy dodaj żelatynę i odstaw na 10 minut.

  3. Sok w garnuszku podgrzej na średniej mocy palnika, a po 5 minutach dodaj do niego część zmieszaną z żelatyną, cały czas dokładnie mieszając.

  4. Dodaj sok z cytryny - po wymieszaniu, jeśli płyn jest zbyt kwaśny, dodaj miodu lub słodzika.

  5. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a mieszając - pilnuj, by nie doszło do zagotowania.

  6. Przelej powstały płyn do formy silikonowej i odstaw do lodówki na noc (lub minimalnie 8 godzin).

Przepis na ciastka owsiano-cynamonowe bez mąki

Ten banalnie prosty przepis na zdrowe ciasteczka z płatków owsianych to prawdziwy hit. Do jego wykonania potrzebne są tylko cztery składniki. W tych ciastkach nie znajdziecie mleka, jajek, mąki ani cukru; są one za to bogate w błonnik, wegańskie, niskokaloryczne i niskotłuszczowe, do tego pyszne i aromatyczne.

Składniki na wegańskie ciasteczka owsiano-cynamonowe

  • 120 g płatków owsianych

  • 70 g daktyli

  • 5 łyżek musu jabłkowego

  • 2 łyżki cynamonu

Wegańskie ciasteczka owsiano-cynamonowe - przygotowanie:

  1. Namocz daktyle w letniej wodzie na około 45 minut.

  2. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj dokładnie na jednolitą, lepką masę.

  3. Uformuj z ciasta niewielkie kulki (powinno wyjść około 10-12 sztuk) i rozłóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciastka bez termoobiegu przez 10-12 minut.

Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:

  1. Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach

  2. Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie

  3. Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: [email protected].