3 przepisy na niskokaloryczne desery. Jedz zdrowo i rozkoszuj się smakiem
Zdrowa, zbilansowana dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodkości. Ważne, by dbać o składniki odżywcze, zawarte w produktach. Wybraliśmy trzy naprawdę proste, szybkie w wykonaniu, niskokaloryczne desery, dzięki którym nie musisz obawiać się zaprzepaszczenia efektów odchudzania.
Jeśli szukasz przepisów na dietetyczne, zdrowe i odżywcze desery, dotrze trafiłaś. Wybraliśmy trzy potrawy, które bez problemu przygotujesz w domu, nie spędzając całego dnia przy kuchni. Fit słodkości pozwalają cieszyć się zdrowiem bez strachu o dodatkowe kilogramy.
Przepisy na niskokaloryczne, zdrowe desery
Zdrowa dieta polega nie tylko na liczeniu kalorii, ale też - a może przede wszystkim - na rozsądnym doborze składników i proporcji. Jest wiele słodkich dań, których wartości odżywcze wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.
Przepis na czekoladowy pudding chia
1 porcja: 225 kalorii
Nic tak nie poprawia humoru, jak budyń czekoladowy. Ta jego wersja jest bardzo zdrowa, ze względu na dwa podstawowe składniki: kakao i nasiona chia . Poza tym jest sycący, dzięki dużej zawartości błonnika i białka. Możesz dodać do niego wiórki kokosowe, cynamon, świeże owoce lub pokruszone orzechy.
Przygotowanie tego budyniu jest banalnie proste - wystarczy wymieszać składniki i zostawić na noc w lodówce.
Składniki na czekoladowy pudding chia (2 porcje):
-
4 łyżki miodu
-
2 duże łyżka kakao
-
8 łyżeczek nasion chia
-
1,5 szklanki mleka - krowiego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki.
-
Masę przełóż do dwóch miseczek, które - szczelnie przykryte ściereczką lub folią - umieść na noc (lub przynajmniej 6 godzin) w lodówce.
-
Po upływie tego czasu pudding jest gotowy do jedzenia.
Przepis na domowe żelki FIT
1 porcja: 10-15 kalorii
Żelki, które kupujemy w sklepie, zawierają dużo cukru, sztucznych barwników i jedynie śladowe ilości naturalnych składników. Ten przepis ma całkowicie odwrotne proporcje, dzięki czemu jest zdrowy i niskokaloryczny.
Do wykonania żelków potrzebna jest forma, najlepiej silikonowa , taka sama, której używa się do mrożenia kostek lodu w fantazyjnych kształtach lub wyrobu domowych czekoladek. Ważne też, by użyć czystej, 100-procentowej żelatyny , która jest bogata w kolagen i nie zawiera cukru.
Składniki na domowe żelki FIT
-
4 pełne szklanki ulubionych owoców (mogą być to pomarańcze, wiśnie, truskawki, maliny - jakie lubisz! Unikaj za to: ananasa, kiwi, mango czy papai - zawierają enzymy utrudniające zgęstnienie masy)
-
6 łyżek 100% żelatyny
-
połowa szklanki soku z cytryny
-
opcjonalnie: łyżka miodu lub słodzika
Domowe żelki FIT - przygotowanie
-
Owoce zblenduj na jednolitą masę, a następnie odsącz sok - powinno go wyjść około 2 szklanek.
-
Połowę uzyskanego soku przelej do garnuszka, do drugiej połowy dodaj żelatynę i odstaw na 10 minut.
-
Sok w garnuszku podgrzej na średniej mocy palnika, a po 5 minutach dodaj do niego część zmieszaną z żelatyną, cały czas dokładnie mieszając.
-
Dodaj sok z cytryny - po wymieszaniu, jeśli płyn jest zbyt kwaśny, dodaj miodu lub słodzika.
-
Podgrzewaj jeszcze chwilę, a mieszając - pilnuj, by nie doszło do zagotowania.
-
Przelej powstały płyn do formy silikonowej i odstaw do lodówki na noc (lub minimalnie 8 godzin).
Przepis na ciastka owsiano-cynamonowe bez mąki
Ten banalnie prosty przepis na zdrowe ciasteczka z płatków owsianych to prawdziwy hit. Do jego wykonania potrzebne są tylko cztery składniki. W tych ciastkach nie znajdziecie mleka, jajek, mąki ani cukru; są one za to bogate w błonnik , wegańskie, niskokaloryczne i niskotłuszczowe , do tego pyszne i aromatyczne.
Składniki na wegańskie ciasteczka owsiano-cynamonowe
-
120 g płatków owsianych
-
70 g daktyli
-
5 łyżek musu jabłkowego
-
2 łyżki cynamonu
Wegańskie ciasteczka owsiano-cynamonowe - przygotowanie:
-
Namocz daktyle w letniej wodzie na około 45 minut.
-
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj dokładnie na jednolitą, lepką masę.
-
Uformuj z ciasta niewielkie kulki (powinno wyjść około 10-12 sztuk) i rozłóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciastka bez termoobiegu przez 10-12 minut.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
-
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
-
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
-
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.