Czekolada lepsza od mocnej kawy? Oto dlaczego powinniśmy jeść czekoladę na śniadanie
Czekolada: kto jej nie kocha? Chyba każdy czasem ma ochotę na ten słodki przysmak, który jak wiadomo, potrafi znacząco polepszyć nastrój. Czy wiedzieliście jednak o tym, jakie korzyści płyną ze spożywania czekolady?
Czekolada jest przysmakiem, który możemy spożywać w bardzo wielu formach: tradycyjnie w kostkach, w postaci gorącego napoju albo jako batonik. Jednak najwięcej korzyści przynosi jedzenie gorzkiej czekolady, najbardziej bogatej w wartości odżywcze. Poprawi nam nie tylko nastrój, kiedy cierpimy z powodu chandry, może nam pomóc także przy wielu problemach zdrowotnych. Do tego świetnie działa, kiedy nie możemy się z rana rozbudzić!
Czekolada: korzyści
Gorzka czekolada swój smak i właściwości zawdzięcza dużej ilości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 90 procent ziaren kakaowca. Dopiero przy takim stężeniu możemy liczyć na naprawdę dobrą jakość i korzyści dla naszego zdrowia. Gorzka czekolada ma w sobie dużo żelaza i magnezu, jest więc często zalecana osobom, które cierpią na niedobór tych minerałów.
Pomaga w problemach ze wzrokiem, wspomaga oczyszczanie nerek i poprawia kondycję układy krwionośnego. Dobrze wpływa na ciśnienie i potrafi bardzo pomóc przy problemach z koncentracją . Wysoka zawartość węglowodanów, żelaza, magnezu, potasu oraz niewielka ilość cukru, sprawiają, że po jej spożyciu możemy także liczyć na porządną dawkę energii.
Czekolada: lepsza niż kawa?
Specjaliści uważają, że gorzka czekolada to najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Poleca się ją między innymi na długie wycieczki czy jako przekąskę po intensywnym treningu . Jest to też dobra alternatywa dla osób, które nie lubią albo nie mogą pić kawy. Gorzka czekolada pobudza bowiem organizm równie skutecznie, co filiżanka espresso z rana. Nie musisz jeść od razu całej tabliczki – wystarczą jeden, dwa kawałki, żeby poczuć przypływ energii. Należy jednak pamiętać o tym, by zawartość kakao wynosiła co najmniej 70 procent, inaczej nie ma co liczyć na spektakularne efekty.
Warto także sięgać po kostkę czekolady po ciężkostrawnym posiłku, pomoże nam ona w trawieniu. Specjaliści sugerują także gorzką czekoladę z dodatkami w postaci owoców lub orzechów, wtedy za jednym zamachem dostarczamy organizmowi jeszcze więcej antyoksydantów i tłuszczów roślinnych.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kubek gorącej czekolady o wysokim stężeniu kakao może być alternatywą dla kawy.
Gorzka czekolada z dodatkami to najlepszy wybór.
Specjaliści zgadzają się, że czekolada w nadmiarze może uzależniać.
Kawałek czekolady rano może dać nam równie dużo energii, co kubek kawy.
Należy pamiętać, że ważna jest wysoka zawartość kakao.
ZOBACZ TEŻ:
- Ile waży Barbara Kurdej-Szatan? Waga gwiazdy sprawiła, że opadły nam szczęki
- Beata Kozidrak: partner piosenkarki to tajemnicza postać. Kim jest?
- Pies bez przednich łap od początku nie miał łatwego życia. Jest inspiracją dla milionów ludzi!
Źródła: zdrowie.gazeta.pl, poradnikzdrowie.pl