Czerwone wino jest zdrowe? Obalamy mity!
Czerwone wino od dawna uważane jest za eliksir młodości zalecany nierzadko przez kardiologów pacjentom narażonym na choroby serca. Czy aby na pewno napój alkoholowy wytwarzany z winogron jest aż tak zdrowy, jak się powszechnie uważa? A może wszystkie opinie na jego temat są wyssane z palca?
Niektórzy lekarze zalecają picie 1-2 lampek wina dziennie. Ma to wspomóc układ krwionośny i zapobiec chorobom serca i cukrzycy. Ostatnie badania wykazały jednak, że czerwone wino może nie być aż tak zdrowe, jak myślimy.
Jak produkuje się wino?
Rozróżniamy trzy rodzaje wina ze względu na kolor — białe, różowe i czerwone. Białe wino produkuje się z wyciśniętego soku z winogron — nie ma znaczenia, czy z białych, czy z czerwonych. To skórka odpowiada za kolor wina , dlatego różowe i czerwone wino produkuje się ze zgniecionych w całości winogron, które leżakują kolejno – kilka godzin w przypadku wina różowego i kilka tygodni w przypadku wina czerwonego. W skórce winogrona znajdują się cenne składniki i przeciwutleniacze, dlatego czerwone wino uważane jest za najzdrowsze .
Wina można również podzielić ze względu na zawartość cukru — wytrawne mają najmniej cukru, a słodkie — najwięcej. O wytrawnym winie mówimy, kiedy drożdże przefermentowały cały cukier zawarty w winogronach.
Czy czerwone wino jest zdrowe?
Powszechnie sądzi się, że czerwone wino jest jednym ze zdrowszych alkoholi przez zawartość resweratrolu , antyutleniacza, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przy okazji rozrzedza krew, dzięki czemu może zapobiegać krzepliwości i zatykaniu naczyń krwionośnych, co może uchronić przed wieloma groźnymi chorobami. Zawarte w czerwonym winie przeciwutleniacze mają według badaczy mieć działanie przeciwgrzybiczne i antybiotyczne. Ponadto, mają skutecznie wspomagać trawienie i spalanie tłuszczu.
Zawarte w czerwonym winie polifenole i resweratrol opóźniają starzenie się komórek oraz chronią organizm przed nieprawidłowym rozmnażaniem komórek, a więc przed nowotworami.
Niedawno głośno było o prowadzonym przez 40 lat badaniu we Francji, a dokładnie w Bordeaux. Lekarze przebadali kilkuset mężczyzn, którzy prawie w ogóle nie zapadali na choroby serca — odsetek chorób serca był w tym rejonie najmniejszy (w skali całego kraju). Naukowcy wysnuli wnioski, że za tak dobre zdrowie musi odpowiadać czerwone wino, a dokładniej znajdujący się w nim resweratrol.
Jakie właściwości ma czerwone wino?
Czerwone wino oprócz wspomnianych antyutleniaczy jest bogaty w potas, magnez i wapń. Ponadto, niektóre gatunki wina, jak na przykład Medoc dostarczają również żelaza, aminokwasy i błonnik. Mimo wszystko, nie powinniśmy jednak traktować wina jako leku.
Czy czerwone wino jest niezdrowe?
Picie alkoholu — w każdej ilości nigdy nie będzie do końca zdrowe, ponieważ alkohol źle wpływa na funkcjonowanie wątroby i może doprowadzić do jej marskości , a stąd już tylko krok do raka wątroby lub żółtaczki. Mimo iż czerwone wino posiada wiele wartościowych składników, wciąż jest alkoholem i dlatego nie powinniśmy traktować go jako leku. Czy czerwone wino jest w takim razie szkodliwe? Alkohol w dużej ilości jest szkodliwy, więc nie powinniśmy przekraczaj dziennej dawki 1-2 kieliszków wina. Pamiętajmy, by w żadnym wypadku nie łączyć czerwonego wina z lekami — czerwone wino wchodzi w interakcje z naturalnymi lekami i ziołami, może toksycznie wpłynąć na leki nasenne i uspokajające. Potrafi również zmniejszyć skuteczność leków obniżających poziom złego cholesterolu. W żadnym wypadku leki nasercowe nie powinny być łączone z czerwonym winem!
Najnowsze amerykańskie badania doprowadziły naukowców do ciekawych wniosków i podważyły autentyczność zdrowotnych właściwości czerwonego wina. Przez 9 lat badano kilkaset mężczyzn w Toskanii, w szczególności badano poziom resweratrolu. Aż 34% mężczyzn pijących czerwone wino w czasie trwania badań zmarło, 22% zapadło na choroby serca, natomiast 4% na nowotwory. Po przebadaniu wszystkich uczestników eksperymentu ustalono, że poziom resweratrolu wcale nie miał wpływu na to, czy osoby były zdrowe, czy nie . Czy w takim razie badacze z USA udowodnili, że zawarty w czerwonym winie resweratrol w żadnym wypadku nie zapewnia długowieczności? Badania odbiły się szerokim echem po świecie medycznym — jeśli wnioski wysnute przez badaczy zza oceanu się potwierdzą, będziemy mogli włożyć między bajki zdrowotne właściwości czerwonego wina.
– Wygląda na to, że przykład resweratrolu dołączy do wielu podobnych substancji, którym przypisywano wielce dobroczynny wpływ na zdrowie, ale opinie te nie przetrwały próby czasu. – powiedział BBC prof. Richard Semba , który nadzorował badaniami w Toskanii.
Jak zaznaczył prof. Semba, rosweratrol znajdujący się nie tylko w czerwonym winie i czekoladzie może mieć znaczący wpływ na organizm, ale tylko w ilości dziesięciokrotnie większej niż zawarta w dwóch lampkach wina . Niestety, wypicie 20 lampek wina dziennie zakrawa na alkoholizm, dlatego polecamy delektować się winem w zdrowych ilościach ;).
ZOBACZ ZDJĘCIA:
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”30″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”1″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
ZOBACZ TEŻ:
- Powstało wino, które nie powoduje KACA! Rewelacja!
- Lubisz wino? Zdradzimy ci, jak mieć je w nieograniczonych ilościach niemal za darmo
- Wino z KAWĄ! Połącz przyjemne z pożytecznym
źródło: poradnikzdrowie.pl, polki.pl, logo24.pl