Czym zastąpić chleb? Poznaj alternatywy
Jesteście na diecie i pragniecie ograniczyć spożycie tradycyjnego pieczywa? Ze względów zdrowotnych nie możecie jeść glutenu, a tęsknicie za apetycznymi kanapkami? Zastanawiacie się, czym zastąpić chleb? Przedstawiamy 6 zamienników pszennego pieczywa, które będą świetnym dodatkiem do potraw.
Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zawierać pewne ilości pieczywa, należy jednak wybierać jego lekkostrawne i zdrowe rodzaje, bogate w składniki odżywcze, dostosowane do naszego organizmu: alergii pokarmowych i zapotrzebowania energetycznego.
Czym zastąpić chleb? Zdrowe alternatywy tradycyjnego pieczywa
Wiele sklepów oferuje bezglutenowe pieczywo, jednak często jest ono drogie i niesmaczne. Warto więc rozważyć, czym jeszcze można zastąpić tradycyjny, pszenny chleb . Warto wiedzieć, że ten rodzaj chleba nie posiada żadnych wartości odżywczych poza węglowodanami, zapewniającymi energię.
Jest wiele alternatyw pszennego chleba, które poza właściwościami energetycznymi, dostarczają organizmowi tak cennych substancji, jak błonnik, witaminy i minerały . Znacznie zdrowszym zamiennikiem pszennego pieczywa będzie więc żytnie, orkiszowe lub razowe, ale nie należy się do nich ograniczać.
Jeśli zależy nam na usunięciu z jadłospisu zwykłego chleba, musimy poszukać jego zamienników. Okazuje się, że istnieje bardzo wiele opcji: zdrowe, odżywcze pieczywo możemy wykonać z różnych rodzajów kasz lub fasoli .
Zamienniki tradycyjnego pieczywa
Chleb gryczany
Ta bezglutenowa alternatywa pszennego chleba jest idealna dla osób chorujących na celiakię. Zawiera duże ilości białka oraz błonnika, potasu, witamin z grupy B, K, żelaza, fosforu i magnezu. Kasza gryczana korzystnie działa na układ pokarmowy i krwionośny, zapobiega też cukrzycy. Chleb gryczany doskonale łączy się z różnymi pastami kanapkowymi, serami czy wędliną.
Chleb jaglany
Kasza jaglana, obok gryczanej, to kolejny produkt, który idealnie nadaje się do stworzenia zamiennika chleba pszennego . Ten rodzaj kaszy zawiera błonnik i witaminy w grupy B, które wspomagają procesy trawienne i poprawiają odporność. Chleb jaglany jest bezglutenowy, mogą go więc jeść osoby chore na celiakię.
Chleb z fasoli
Na pewno słyszeliście o ciastach lub naleśnikach z fasoli. Okazuje się, że można z niej wykonać także doskonały, bezglutenowy zamiennik pszennego pieczywa . Fasola zawiera nie tylko duże ilości sycącego białka, ale też witaminy oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo i selen.
Podpłomyki z ciecierzycy
Do ich wykonania wystarczy mąka z ciecierzycy, olej i woda. Całkowicie bezzbożowe, bogate w ogromne ilości sycącego białka , idealne zarówno do kanapek jak i burgerów w wersji fit.
Podpłomyki z batatów lub dyni piżmowej
Te podpłomyki wykonuje się z ugotowanych warzyw, jajek i żelatyny. To kolejny zdrowy i odżywczy zamiennik zwykłego chleba. Są idealne nie tylko do kanapek, ale też jako przekąska do sosów i past warzywnych albo dodatek do obiadu.
Surowe lub pieczone warzywa
Wiele warzyw idealnie nadaje się jako "podkładka" pod sosy, pasty lub hummus . To zdrowa, pełnowartościowa przekąska, która nie wymaga żadnego gotowania. W wersji pieczonej i surowej idealnie sprawdzi się w tej roli pokrojona w słupki marchew i pietruszka lub przekrojona w "łódeczki" papryka. W wersji surowej wypróbuj ogórek, liście sałaty rzymskiej lub rzepę.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
-
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
-
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
-
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.
Źródło: zdrowie.wprost.pl, agamasmaka.pl