Swiatgwiazd.pl Lifestyle Co jeść na detoksie oczyszczającym? Nasze ulubione przepisy
fot. chantal garnier, www.unsplash.com

Co jeść na detoksie oczyszczającym? Nasze ulubione przepisy

30 grudnia 2020
Autor tekstu: Dominika Bryś
Co jeść na detoksie oczyszczającym?

Zamiast się ograniczać, zbadajmy nowe smaki, tekstury, składniki i techniki gotowania. Zebraliśmy przepisy oparte na zdrowej żywności: świeżych owocach i warzywach, rybach i kurczaku.

Słowo „detoks” przywodzi na myśl przerażająco-intensywne oczyszczanie sokowe lub dietę bezglutenową. Zaskoczymy Cię – nic bardziej mylnego! Zastanawiasz się więc co jeść na detoksie oczyszczającym, by smakowało świetnie? Przedstawiamy nasze ulubione (i pyszne) przepisy, dzięki którym będziesz czuła się lekko i zdrowo!

Sałatka idealna na detoksie oczyszczającym

Składniki:

Mix sałat

Kiełki buraka

Ogórek zielony pokrojony w kostkę

1/2 średniej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

1 awokado

2 łyżeczki ziarenek sezamu

Sól i pieprz do smaku

Oliwa

Cytryna

Przygotowanie

Ułóż wszystkie warzywa i awokado w miseczce. Polej odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny. Całą sałatkę posyp ziarnami sezamu.

Cytrynowy gulasz z kurczaka

Składniki:

5 łyżek oleju rzepakowego

Sól

Świeżo zmielony pieprz

1 duża pierś z kurczaka

4 marchewki pokrojone w plastry

2 żeberka

Posiekany seler

1 cebula pokrojona w kostkę

1 por cienko pokrojony

2 ząbki czosnku mielone

5 filiżanek bulionu drobiowego

1 szklanka wody

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego świeżego estragonu

W dużym garnku podgrzej olej. Umieść kurczaka w garnku około dwie minuty z każdej strony. Dodaj marchewkę, seler i cebulę i duś warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać pokrojony w plasterki por i czosnek i duś około 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem.

Dodaj bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu. Przykryj pokrywką, mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut.

Na koniec dodaj sok z cytryny, a także świeży, posiekany estragon.

Pyszny koktajl, który warto pić na detoksie oczyszczającym

Składniki:

1 małą zieloną kapustę, z usuniętymi zewnętrznymi liśćmi, pokrojona w cienkie ćwiartki

1 średnia bulwa kopru włoskiego, wydrążona, pokrojona w ćwiartki

2 zielone jabłka, przekrojone na pół

4 łodygi selera

1 łodyga trawy cytrynowej, usunięte twarde warstwy zewnętrzne, przycięty koniec korzenia (tylko bladozielone części)

2,5 cm imbir, obrany

Przygotowanie:

Przeciśnij przez sokowirówkę kapustę, koper włoski, jabłka, seler, trawę cytrynową i imbir. Przenieś sok do hermetycznego pojemnika; przykryj i schłodź przed podaniem.

Obserwuj nas w
autor
Dominika Bryś None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy