GIS ostrzega. Wykryto niebezpieczne bakterie na powierzchni skorupek partii jaj
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek określonej partii jaj konsumpcyjnych odkryto bakterie salmonelli z grupy D.
GIS wycofuje skażoną partię jaj ze sprzedaży. Ostrzega jednocześnie:
– Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Partia jaj zakażona bakteriami salmonelli – sprawdź, czy masz ją w domu
Salmonelloza, czyli choroba wywołana przez tę bakterię, bywa bardzo niebezpieczna dla człowieka. Ma gwałtowny i szybki przebieg, a do objawów należą gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.
Salmonelloza jest szczególnie groźna dla dzieci i osób starszych, ponieważ może prowadzić do odwodnienia na tyle silnego, by stanowiło zagrożenie życia.
Sprawdź, czy masz jaja z poniższej partii — jeśli tak, koniecznie je wyrzuć. Uważaj też, by jaja nie miały kontaktu z innymi produktami i narzędziami kuchennymi oraz dokładnie umyj ręce.
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
Numer partii: 23.10.21.T12
Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Zakład Pakowania Jaj, posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903, poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu powyższej partii.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.
⚠️ Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych https://t.co/RfmudUgGra
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 15, 2021
Opakowanie skażonej partii jaj, opublikowane przez GIS:
Źródło: o2.pl, gov.pl, medonet.pl
Artykuły polecane przez redakcję Lelum: