Idealny jesienny deser? Mamy przepis! Smakuje jak pumpkin spce latte i ma mało kalorii
Jesień niesie ze sobą masę skojarzeń. Obok ciepłych swetrów i gorącej czekolady przynosi na myśl ukochaną przez internautów pumpkin spice latte, która już teraz bije rekordy popularności. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na kawę, która pysznie smakuje i ma naprawdę mało kalorii.
Przedstawiamy jesienny przepis na pumpkin spice latte
Jesień rozgościła się już na dobre. Nic więc dziwnego, że każdy z nas stara się w jakiś sposób przetrwać coraz chłodniejsze wieczory oraz urozmaicić je za pomocą pysznych i aromatycznych przekąsek. Jedną z nich jest bez wątpienia pumpkin spice latte, która jest niekwestionowana królową tego sezonu.
Przedstawiamy szybki przepis na niskokaloryczną wersję tego napoju - keto pumpkin spice latte, który nie tylko niesamowicie smakuje, ale też nie zawiera cukru i zbędnych kalorii. Co więcej, idealnie nadaje się dla wszystkich przestrzegających diety ketogenicznej, ale nie tylko.
Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę z zasadą 9-5-2-1-0. Na czym polega i w czym tkwi jej sekret?Niskokaloryczna pumpkin spice latte hitem tej jesieni
Keto pumpkin spice latte to idealna opcja dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie próbują ograniczać cukier i nadmiar węglowodanów. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też jest o wiele lżejsza i delikatniejsza niż wersja znana z kultowych kawiarni.
Ten aromatyczny napój sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych wieczorów, a jego największą zaletą jest obniżona zawartość cukru, która w żaden sposób nie wpływa na pogorszenie jego słodkiego smaku. Jest to więc świetna alternatywa dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Jak przygotować ten kultowy napój?
Jak przygotować niskokaloryczne keto pumpkin spice latte?
Do przygotowania tego wyjątkowego napoju potrzebujesz następujących składników:
- 150 ml niesłodzonego zagęszczonego mleka,
- 200 g pieczonej dyni,
- 300 ml gorącej kawy americano,
- 100 ml wody,
- 100 g mascarpone,
- opcjonalnie: 20 g erytrolu lub dowolny keto słodzik,
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, mała szczypta chili, szczypta kardamonu lub: łyżeczka przyprawy do piernika z dobrym składem.
Przygotowania rozpocznij od nalania zagęszczonego mleka do dużego rondla. Dodaj do niego erytrytol, przyprawy oraz purée z dyni. Całość stopniowo podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka. W tym czasie regularnie mieszaj całość.
Następnie do kielichowego blendera wlej całą mieszankę i dodaj do niej wodę oraz świeżo zaparzoną kawę. Do tak powstałej mikstury dodaj mascarpone i blenduj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak powstałe keto pumpkin spice latte możesz już podawać swoim gościom!
Źródło: polki.pl