Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a my przygotowujemy menu potraw, gdzie głównymi składnikami są oczywiście jajka. Często jednak mamy problemy ze sprawdzeniem ich przydatności. Znaleźliśmy dla was prosty sposób na wykrycie, czy nadal są świeże.
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, ale już teraz możemy pomyśleć nad głównymi daniami. Jajka wykorzystujemy w wielu różnych formach, zwłaszcza do ich corocznego kolorowania. Znaleźliśmy dla was sposób, aby więcej nie pękały.
Dopasowanie papieru do foremki może wydawać się z pozoru proste, jednak wcale takie nie jest. Szczególnie jeśli zależy nam na tym, aby ciasto wyszło perfekcyjnie. Akurat przed świętami podamy wam dwa proste triki, które kompletnie odmienią wasze pieczenie i znacząco je przyspieszą. Oto co wystarczy zrobić.
Jesień niesie ze sobą masę skojarzeń. Obok ciepłych swetrów i gorącej czekolady przynosi na myśl ukochaną przez internautów pumpkin spice latte, która już teraz bije rekordy popularności. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na kawę, która pysznie smakuje i ma naprawdę mało kalorii.
Czyszczenie domowych sprzętów, takich jak garnki czy blaszki z piekarnika bywa bardzo uciążliwe. Wymaga bowiem długich godzin szorowania, a zazwyczaj efekt nie jest zadowalający. Mamy na to jednak sposób. Dzięki tym prostym krokom szybko pozbędziesz się nawet grubej warstwy przypalonego papieru do pieczenia czy dań, które wypłynęły na blaszkę. Efekt kompletnie cię zaskoczy.
Mole spożywcze mogą zamieszkać nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Ich pojawienie się nie jest bowiem równoznaczne z brudem czy kurzem. Warto wiedzieć, skąd się biorą, ponieważ mogą nawiedzić również twoją kuchnię. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą ci pozbyć się tych nieproszonych gości. Wystarczy wykorzystać domowe produkty, aby na długo zapomnieć o molach spożywczych.
Czy wiesz, że płyn do mycia naczyń można wykorzystać nie tylko w kuchni? Jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy jedynie zamrozić ten produkt, a później wykorzystać go do zadań specjalnych. Jakie zastosowanie mają kostki lodu z płynu do naczyń?
Lato rozgościło się już na dobre, a wraz z nim przyszły wysokie temperatury oraz bogactwo owoców i warzyw. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie coraz częściej pojawiające się muszki owocówki, które naprawdę potrafią uprzykrzyć nam życie. Jak się ich pozbyć?
Okres letni obfituje w liczne wyjścia ze znajomymi i rodziną. Chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu i raczymy się różnymi potrawami, które nierzadko potrzebują odpowiedniego przechowywania. Dzięki tej torbie nawet wysokie temperatury nie będą Ci straszne. Do tego kupisz ją w obniżonej cenie w Jysku.
Z czym jeść kaszę gryczaną? Kasza gryczana na talerzu powinna lądować tylko w towarzystwie brokułów lub suszonych pomidorów. Dlaczego? Dla wielu odpowiedź może wydawać się zaskakująca. Znana lekarka i specjalistka w sprawach dietetyki, Elaine Magge, która jest autorką 25 książek o odżywianiu, wyjaśniła czemu to połączenie jest tak ważne. Zdrowa dieta polega nie tylko na zróżnicowaniu, ale również na umiejętnym łączeniu ze sobą danych produktów. Okazuje się, że kaszę gryczaną, która powinna być nieodłącznym elementem naszego jadłospisu, ze względu na swoje niezwykłe właściwości, najlepiej podawać z brokułami lub suszonymi pomidorami. Właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana ma całe grono właściwości. Reguluje poziom cukru we krwi i może być wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy. Jest bogatym źródłem białka i minerałów takich jak magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen, a jej regularne jedzenie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka występowania kamieni żółciowych. Kasza gryczana ma również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi, dlatego nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie. Okazuje się, że takie połączenie może wpłynąć na zdrowie naszego mózgu i przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji. Najlepiej łączyć ją ze świeżymi lub suszonymi pomidorami.Zdaniem słynnej dietetyczki, która od lat doradza ludziom jak odżywiać się, cierpiąc na różne schorzenia, łączenie przeciwutleniaczy zbawiennie wpłynie na nasz organizm. Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze życie. Jak dowodzą najnowsze badania, niezwykle ważny jest również dobór odpowiednich czynników. ZOBACZ ZDJĘCIA: – Wartościowym, w sensie korzyści dla organizmu, połączeniem będzie kaszy gryczanej z brokułami i pomidorami – tłumaczy Elaine Magee, podkreślając leczniczą moc jedzenia. Zbawienny wpływ dla organizmu zyska również w połączeniu z brokułami. ZOBACZ TEŻ: Nastolatek siedział na krawędzi 11-piętrowego bloku i machał nogami. Ludzie zdębieli Polsat: Od jutra przedłużenie obostrzeń w Polsce. Padła data, wiele osób musi się przygotować Miasto jest zupełnie wolne od pandemii. Wciąż nie zanotowano tam nawet jednego przypadku Kotlety ze szpinaku? Może brzmieć dziwnie, ale rozpływają się w ustach. Zrobisz je w kilka chwil Minister Zdrowia powiedział, jaka jest skuteczność testów na koronawirusa. Nie wszyscy będą zadowoleni Spycharki kopią masowe groby, nie nadążają z chowaniem zmarłych. Zdjęcia z kraju w Ameryce Płd. porażają Była jedną z najbardziej lubianych prezenterek TVP, znali ją wszyscy. Niestety, odeszła nagle w wieku 51 lat Nikt nie spodziewał się takiej decyzji. Od dzisiaj obowiązują kolejne zakazy 500 plus nie zadziałało? Nowe statystyki urodzeń mogą wielu zaskoczyć źródło: interia.plKasza gryczana to podstawowy składnik zdrowej diety.
Kaki: jak jeść ten egzotyczny owoc? Wiele osób popełnia masę błędów podczas jego spożywania i traci przy tym jego cenne właściwości. Poniżej znajdziesz prostą i krótką instrukcję, a także najważniejsze informacje na temat tego wyjątkowego owocu. Kaki, czyli inaczej persymona, w ostatnich latach zyskuje na popularności. Całe szczęście, bo jest bogatym źródłem witamin i minerałów i ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Kaki: jak jeść? Powinniśmy zastosować łyżeczkę? Sprawdźcie razem z nami!
Kuchnia to miejsce, w którym zdrowie i bezpieczeństwo powinny być najważniejsze. Tam przyrządzane i trzymane jest jedzenie, więc każdy z nas powinien szczególnie uważać. Co nie powinno się nigdy w niej znajdować? Oto 5 rzeczy, których należy się pozbyć z kuchni! Kuchnia to często najważniejsze miejsce ogniska domowego. Niestety mogą się w niej znajdować rzeczy, które są bardzo toksyczne. Najlepiej się ich pozbyć jak najszybciej! Oto lista pięciu rzeczy, które nie powinny się znajdować w kuchni.
Ziemniaki to jedna z podstaw polskiej kuchni. Goszczą na polskich stołach, od kiedy królowa Bona sprowadziła je nad Wisłę w szesnastym wieku. Okazuje się jednak, że te niepozorne warzywa mogą również stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Kolor pod skórką jest najlepszym wyznacznikiem przydatności do spożycia! Ziemniaki są dla wielu Polaków nieodłącznym elementem obiadu. Okazuje się jednak, że mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia toksyczne związki chemiczne. Aby ich uniknąć, należy zwrócić uwagę na kolor pod skórką. Jak się przestrzegać przed zagrożeniem? Czym grozi ich spożycie?