Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd
Dlaczego wkładając jajka do lodówki, popełniamy błąd? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, zwróciła uwagę na sposób, w jaki powinniśmy je przechowywać. Gdzie powinniśmy je trzymać?
Bardzo często w sklepach i dużych marketach można zauważyć, że jajka leżą poza lodówką. Czy jest to błąd pracowników? Nic bardziej mylnego! Jajka mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni . Zaskoczeni? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, radzi, gdzie najlepiej trzymać je w domu.
Jajka – czy powinny być w lodówce?
Warto jednak pamiętać, że jeśli jajka były na jakimś etapie – na przykład w sklepie, czy w markecie – trzymane w lodówce, my również powinniśmy je tam trzymać. Najlepiej trzymać je na specjalnym miejscu na drzwiach lodówki. Dlaczego? Temperatura w tym miejscu lodówki nie jest aż tak niska, jak w głębi tego urządzenia.
Warto również pamiętać, że jajek nie powinno się myć. Bez względu na to, że chcemy ugotować jajko na miękko, czy na twardo, a może zrobić jajecznicę, mycie jajek jest zbędne.
Powód jest prosty. Istnieje pewne ryzyko, że podczas mycia, naruszymy warstwę ochronną jajka. W związku z tym szkodliwe mikroorganizmy przedostaną się do środka. Lub, po umyciu, drobnoustroje wylądują na naszych rękach i trafią do organizmu.
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:
A więc, jak radzi Małgorzata Kruczkowska, pamiętajmy, by trzymać jajka w temperaturze pokojowej lub na drzwiach lodówki. Pamiętajmy również, że jajek nie trzeba myć.
Jakie są zamienniki jajek?
Istotną sprawą jest również to, że jajka, szczególnie w dzisiejszych czasach , z łatwością można zastąpić. W sklepach coraz częściej można dostać ogólnodostępny wegański majonez z aquafaby (zalewa ciecierzycy), a zamiast jajecznicy, na śniadanie można zrobić, tak zwaną jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę.
Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z jajek. Warto pamiętać, skąd kupione przez nas jajka pochodzą. Otwarte Klatki opublikowało raport ze śledztwa na Fermach Drobiu Borkowski, gdzie jajka produkowane są w systemie klatkowym. Okazało się, że koło 90 procent wszystkich jaj w Polsce pochodzi od kur utrzymywanych właśnie w systemie klatkowym lub ściółkowym.
Dodatkowo, w sklepach dostępne są również jaja od kur, z tak zwanego wolnego wybiegu. Czy jest to jednak rozwiązanie? Nie zawsze. Nazewnictwo wolny wybieg bardzo często wprowadza konsumenta w błąd, ponieważ sugeruje, że zwierzęta żyją w dogodnych warunkach. Jak podkreśla Magdalena Brzezińska – aktywistka stowarzyszenia Otwarte Klatki – w praktyce nie wygląda to już tak kolorowo.
Przy okazji zbliżającej się Wielkanocy życzymy otwartości na nowe pomysły i potrawy kulinarne!
Zobacz zdjęcia:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Wszyscy piszą, że jej mąż Zamachowskiej wyprowadził się z domu. Pokazała, jak wygląda mieszkanie
- Córka Izabelli Scorupco ma już 24 lata. Na jej widok można stracić głowę
- Duch zmarłego nawiedził Krzysztofa Jackowskiego
Źródło: wp.pl, krytykapolityczna.pl