5 rzeczy, które są bardzo toksyczne, a każdy z nas ma je w kuchni. Lepiej się ich pozbyć już teraz
Kuchnia to miejsce, w którym zdrowie i bezpieczeństwo powinny być najważniejsze. Tam przyrządzane i trzymane jest jedzenie, więc każdy z nas powinien szczególnie uważać. Co nie powinno się nigdy w niej znajdować? Oto 5 rzeczy, których należy się pozbyć z kuchni!
Kuchnia to często najważniejsze miejsce ogniska domowego. Niestety mogą się w niej znajdować rzeczy, które są bardzo toksyczne. Najlepiej się ich pozbyć jak najszybciej! Oto lista pięciu rzeczy, które nie powinny się znajdować w kuchni.
Kuchnia: czego się z niej pozbyć?
Kuchnia nie powinna być miejscem dla toksycznych, szkodliwych substancji. Dowiedz się, czego należy się z niej pozbyć, aby uniknąć zagrożenia.
Teflon
Teflon to tworzywo, które przez wielu uważane jest za szkodliwe . Opary, które ma wydzielać po podgrzaniu są według niektórych trujące, a zarysowana patelnia teflonowa — rakotwórcza. Jednak liczne badania potwierdzają, że jest nieszkodliwy dla zdrowia . Sam teflon jest zupełnie nieszkodliwy, ponieważ nie jest trawiony, metabolizowany ani wchłaniany przez ludzi. Dla bezpieczeństwa najlepiej sprawdzić, czy produkt został zatwierdzony przez Państwowy Zakład Higieny . Wtedy mamy pewność, że był testowany!
Plastikowe naczynia
Każda kuchnia posiada zazwyczaj jakieś plastikowe naczynia. Butelki, sztućce, pojemniki jednak mogą zawierać szkodliwą substancję , jaką jest Bisfenol A. Stosuje się go do produkcji tworzyw sztucznych. Istnieją jednak przypuszczenia, że może być szkodliwy dla zdrowia i powodować choroby.
Aluminium
Aluminium to kontrowersyjne tworzywo . Każda kuchnia może zawierać rzeczy wykonane z aluminium, które znalazło zastosowanie przy produkcji garnków, folii, puszek i zakrętek. Okazuje się jednak, że może prowadzić do zatrucia. Istnieją badania również łączące aluminium z chorobą Alzheimera.
Mikrofalówka
Mikrofalówka to podstawa wielu kuchni, a niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie bez niej życia. Jednak według niektórych promieniowanie, które emitują jest szkodliwe dla człowieka. Naukowcy nie osiągnęli jeszcze konsensusu, ale niektórzy badacze przestrzegają przed posiadaniem kuchenki mikrofalowej.
Folia aluminiowa
Żadna kuchnia nie obeszłaby się bez folii aluminiowej. Istnieją jednak przeciwnicy jej używania , którzy przestrzegają przed aluminium przenikającym bezpośrednio do jedzenia . Nie istnieją jasne dowody naukowe na szkodliwość, lecz nadmierna ilość aluminium w jedzeniu może bardzo źle wpływać na zdrowie.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kuchnia nie powinna być miejscem dla toksycznych przedmiotów.
Niektóre przedmioty w kuchni mogą być toksyczne.
ZOBACZ TEŻ:
- Roztargnieni właściciele zapłacą nawet 5 tys. zł mandatu. Wystarczy wyjść z psem na spacer
- Lekarze nie dawali choremu niemowlakowi szans. Jego mama wpadła na szalony pomysł, zadziałał
- Znaki zodiaku, które w nowym roku czeka duża zmiana. Wielka miłość, zastrzyk gotówki czy daleka podróż?
- Kosmetyczka obcina paznokcie z zaawansowaną grzybicą. Wideo stało się hitem
- Wiemy, kto wygrał 8 edycję „Top Model”. Internauci nie są zadowoleni: „Wszystko jest ustawione”
- Afera na wizji „MasterChefa”, uczestnik w szpitalu. Wielki skandal za kulisami
źródło: dziecisawazne.pl