Lekarze biją na alarm. Jedno przyzwyczajenie Polaków może wpędzić do grobu, dramatyczne doniesienia
Lekarze biją na alarm. Wielu z nas zupełnie nieświadomie zatruwa swój organizm i każdego dnia spożywa produkty, które mogą mieć w składzie bardzo niebezpieczny składnik, powodujący choroby nowotworowe, miażdżycę, insulinooporność czy cukrzycę. Niestety, większość z nas jest przyzwyczajona do spożywania właśnie tej groźnej substancji, nie dostrzegając śmiertelnego zagrożenia.
Wszyscy wiemy już, że jesteśmy tym, co jemy. Wszystkie wartości odżywcze, witaminy, a także substancje chemiczne razem z jedzeniem przenoszą się do naszego organizmu. Lekarze ostrzegają przed jednym składnikiem, który ma bardzo groźne działanie.
Lekarze biją na alarm – groźne tłuszcze trans
Tłuszcze trans powstają w procesie częściowego utwardzania, inaczej: uwodornienia tłuszczów roślinnych. Same tłuszcze roślinne są przecież zdrowe, ale proces, jaki przechodzą podczas utwardzania, znacznie obniża ich jakość i powoduje, że są obfite w cząstki wodoru.
Tak pozyskane tłuszcze mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Według badań naukowców z Harvard University wynika, że corocznie 30 tysięcy zgonów jest spowodowanych nadmiernym spożyciem tłuszczów trans.
- Andrzej Duda ogłosił zaskakującą informację. Wielu Polaków będzie zachwyconych, Prezydent obiecuje wielkie pieniądze
- Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda „Kuchennych rewolucji” zaskoczyła wszystkich
- Kierowca autobusu z Warszawy był pod wpływem substancji psychoaktywnych? Najnowsze informacje wprawiają w osłupienie
Co powoduje spożywanie tłuszczów trans?
Tłuszcze trans wpływają na układ krwionośny, zatykają żyły, są powodem miażdżycy i otyłości. Wielu naukowców twierdzi, że są rakotwórcze. Stosuje się je w produktach żywienia przemysłowego, żeby przedłużyć trwałość jedzenia, znajdziemy je równie w pączkach, jak i chipsach, słodyczach, topionych serkach czy zupach w proszku. Są wiążące, więc należy się ich spodziewać w produktach instant.
W naturze tłuszcze trans występują w zwierzęcych żołądkach. Znajdziemy je więc w mleku czy maśle lub mięsie. Tłuszcze utwardzone możemy nieświadomie wytworzyć w domu, używając kilkakrotnie tego samego oleju. Tłuszcze trans są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Znajdują się na długiej liście zakazanych produktów dla kobiet w stanie błogosławionym.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Tłuszcze trans powstają w wyniku doprowadzania tłuszczów do wysokiej temperatury. Wytwarzają się w naszym domu, jeśli wykorzystujemy kolejny raz ten sam olej.
ZOBACZ TEŻ:
- Wiadomości TVP bez skrupułów zmanipulowały jej wypowiedź. Zadziwiające sceny na antenie, jest mocna odpowiedź
- Andrzej Duda podpisał, a zmiany nie będzie. Część wakacji może być męczarnią
- Odszkodowanie za koronawirusa? Niektórzy mogą mieć możliwość uzyskania dodatkowych pieniędzy
- Dramat w województwie lubelskim. Doszło do tragicznego wypadku, spłonęły dwa auta, są ofiary śmiertelne
- Policja chciała nagrać kierowców, jednak kamera zarejestrowała inną rzecz. Nie spodziewali się podobnych scen
- Gdy panna młoda weszła do kościoła, starsze osoby prawie zemdlały na jej widok. Niewiele kobiet by się odważyło
źródło: twojstyl.pl, poradnikzdrowie.pl