Swiatgwiazd.pl Lifestyle Czy majonez jest bezglutenowy?
fot. sara cervera, www.unsplash.com

Czy majonez jest bezglutenowy?

28 stycznia 2021
Autor tekstu: Dominika Bryś

Każdy zna ten dip! Zwykle jest on podawany na zimno z kanapkami lub używany jako baza do sosów sałatkowych i sosów. Jest on powszechnie stosowany na całym świecie. Zastanawiałeś się jednak, czy można bezpiecznie jeść na diecie bezglutenowej? Ten artykuł zawiera przegląd składników używanych do jego produkcji, a także wyjaśnia czy majonez jest bezglutenowy.

Z czego zrobiony jest majonez?

żółtka lub całe jajka

olej

kwas (zazwyczaj ocet lub sok z cytryny)

Te trzy proste składniki zmieszane samodzielnie tworzą podstawowy majonez.

Można dodać dodatkowe przyprawy i aromaty. Niektóre z powszechnie używanych to sól morska, cukier, musztarda Dijon, biały pieprz, nasiona selera i gorczyca.

Rodzaj oleju używanego do produkcji majonezu może się również różnić. Wielu producentów używa olejów o neutralnym smaku, takich jak rzepak, awokado, pestki winogron lub krokosz barwierski. Oliwa z oliwek o mocnym aromacie może przytłoczyć smak majonezu.

Czy majonez jest bezglutenowy?

Gluten to grupa białek występująca w pszenicy i innych zbożach, takich jak jęczmień i żyto.

Niektóre rodzaje pszenicy są używane do przetwarzania produktów spożywczych, takich jak chleb, płatki zbożowe, makarony i wypieki, a nawet zupy, sosy i sosy sałatkowe. Osoby z celiakią muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej, która obejmuje unikanie pszenicy, jęczmienia, żyta i innych produktów zawierających gluten. Jedzenie glutenu może powodować objawy, takie jak biegunka, wzdęcia, zaparcia, bóle żołądka, utrata masy ciała i utrata apetytu.

Żaden z tradycyjnych składników majonezu – jajka, olej ani kwasy – nie zawiera glutenu. Dlatego prawdziwy majonez powinien w większości przypadków być bezpieczny dla osób stosujących dietę bezglutenową.

Czy majonez jest bezglutenowy?

Jest jednak możliwe, że niektóre dodatkowe składniki mogą zawierać gluten lub że olej i ocet użyte w przepisie pochodzą z produktów zawierających go.

Składniki tradycyjnie używane do produkcji majonezu są naturalnie bezglutenowe, ale nadal najlepiej jest zachować ostrożność, ponieważ zanieczyszczenie krzyżowe lub dodanie składników może spowodować obecność glutenu w majonezie.

Obserwuj nas w
autor
Dominika Bryś None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy