Mikstura ojca Grzegorza była hitem PRL-u. Dziś wraca do łask. Jak przygotować eliksir na odchudzanie?
Mikstura ojca Grzegorza była niezwykle popularna w czasach PRL-u, a dziś przeżywa swoja drugą świetność. Eliksir poleca się osobom, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Napar hamuje apetyt, usuwa nadmiar wody z organizmu, a także przyspiesza metabolizm. Sprawdź, jak przygotować go samodzielnie w domu.
Czym jest mikstura ojca Grzegorza i kim był jej autor?
Ojciec Grzegorz Sroka , od którego wzięła się nazwa mikstury, był franciszkaninem. Cieszył się ogromną popularnością i uznaniem, a wszystko dzięki jego ogromnej wiedzy o ziołolecznictwie . Swego czasu tworzył swoje własne mieszanki ziół, które pomagały w zwalczaniu różnego rodzaju chorób. Franciszkanin zmarł w 2006 roku, pozostawiając po sobie mnóstwo sprawdzonych przepisów.
Jeden z nich zaskarbił sobie serca osób, które chciały zrzucić zbędne kilogramy. Słynna mikstura ojca Grzegorza stosowana jest na odchudzanie , a w jej składzie znajdziemy popularne zioła, rosnące w Polsce. Dziś o eliksirze ponownie jest głośno. W czym tkwi sekret mikstury i jak ją przygotować?
Składniki mikstury ojca Grzegorza
Mikstura ojca Grzegorza wspomagająca odchudzanie składa się z jednego kilku starannie dobranych, suszonych ziół. Wykonuje się ja ze skrzypu polnego, mniszka lekarskiego, liści morwy białej, morszczynu, pokrzywy zwyczajnej i mięty pieprzowej .
Niezwykle istotne w tej recepturze są proporcje. Należy połączyć taką samą ilość suszonego skrzypu, liści morwy, mniszka, pokrzywy i mięty, oraz dwa razy większą porcję morszczynu . Łyżeczkę tak przygotowanego suszu należy zalać wrzątkiem i parzyć około 15-20 minut pod przykryciem.
Jak działa mikstura ojca Grzegorza i jak ją stosować?
Miksturę ojca Grzegorza poleca się pić raz lub nawet dwa razy dziennie na czczo lub przed posiłkiem . Odradza się picia po posiłku, ponieważ napar może zaburzyć wchłanianie składników odżywczych.
Ziołowy napar zmniejszy apetyt, a także ochotę na słodycze, pozbywa się nadmiaru wody z organizmu, niweluje problemy trawienne, a także stabilizuje glikemię poposiłkową. Dodatkowo mikstura spowalnia wchłanianie węglowodanów, co z kolei przyspiesza proces chudnięcia i pomaga utrzymać wymarzoną wagę.
Źródło: polki.pl