Najtańszy sposób na wyczyszczenie blaszki z piekarnika. Wszystkie produkty znajdziesz w kuchni, a efekt zwala z nóg
Czyszczenie domowych sprzętów, takich jak garnki czy blaszki z piekarnika bywa bardzo uciążliwe. Wymaga bowiem długich godzin szorowania, a zazwyczaj efekt nie jest zadowalający. Mamy na to jednak sposób. Dzięki tym prostym krokom szybko pozbędziesz się nawet grubej warstwy przypalonego papieru do pieczenia czy dań, które wypłynęły na blaszkę. Efekt kompletnie cię zaskoczy.
Blaszka czysta, jak nowa
Korzystanie z piekarnika sprawia, że jego wnętrze może ulec znacznemu zabrudzeniu. Tycz się to drzwiczek, ale w szczególności mowa o blaszce, która służy do podtrzymywania potraw. Co prawda układa się na niej papier do pieczenia, ale mimo to często pozostają na niej plamy od tłuszczu czy przypalone jedzenie.
Na takiej podstawie nie powinno się już piec, zanim powierzchnia blaszki nie zostanie wyczyszczona. Jak to jednak skutecznie zrobić? Oto sprawdzony sposób.
Egipcjanin zostawił ją z brzuchem: "Zawierają takie związki z... turystkami z Europy, żeby się zabawić"Tani sposób na pozbycie się sadzy z blaszki z piekarnika
Sadza może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Wiele mówi się o tym, że przypalone potrawy są rakotwórcze. Zatem bezwzględnie należy dokładnie czyścić patelnie, garnki, a także blaszkę z piekarnika.
Do tego celu potrzebować będziesz wrzątku, kapsułki do zmywarki, najlepiej w rozpuszczalnej osłonce, a także folii aluminiowej. Takie połączenie sprawi, że brud i sadza szybko odejdą w niepamięć, a blaszka będzie idealnie czysta.
Efekt "po" kompletnie cię zaskoczy!
Blaszkę ustaw w dogodnym miejscu, tak aby można było wygodnie wyczyścić jej wnętrze, bez strachu, że gorąca woda się na nas wyleje. Następnie umieść kapsułkę w środku i zalej wrzątkiem. Całość rozmieszaj łyżką. Poczekaj, aż mieszanina trochę przestygnie, a później przy użyciu folii aluminiowej wyszoruj blaszkę.
Możesz bez obaw wykonywać nawet mocne ruchy, to tworzywo nie porysuje blaszki, tak jakby to zrobiła gąbka. Umyj wszystko pod bieżącą wodą i gotowe.