Niskokaloryczne kolacje – Pomysły na proste i zdrowe posiłki
Niskokaloryczne kolacje: pizza koreańskie barbecue
Dieta nie musi być nudna. A tym bardziej nie może być niesmaczna! Przedstawiamy nasze ulubione, proste i zdrowe przepisy na niskokaloryczne kolacje.
Kcal: 351
Rozwałkuj i ułóż pizzę na dużym arkuszu papieru pergaminowego, tak aby można było umieścić je bezpośrednio na gorącym kamieniu do pizzy. Spód skórki będzie nadal chrupiący, a ty unikniesz wszelkich potencjalnych wpadek.
Składniki
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
Starta 1 średnia marchewka
Pokrojona w ćwiartki 1 średnia rzodkiew
3 łyżki świeżych liści kolendry
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego obranego świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
1 łyżka zmielonej świeżej pasty chili)
Około 1 szklanki kurczaka z rożna bez skóry i kości 1
Wstępnie upieczona cienka pszenna pizza
Świeża, skruszona sera mozzarella (około 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę.
Krok 2
Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę octu i 1 łyżkę brązowego cukru. Dodaj marchewkę i rzodkiew; wrzucić do marynaty. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj z kolendrą.
Krok 3
Wymieszaj 1/4 szklanki wody i skrobi kukurydzianej w misce. Rozgrzej olej na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i imbir. Smaż przez 2 minuty. Wymieszać pozostałe 2 łyżki octu, z 1 łyżką brązowego cukru, sosem sojowym i pastą z chilli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wymieszaj z mąką kukurydzianą i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (2 do 3 minut). Zdejmij patelnię z ognia; dodaj kurczaka.
Krok 4
Przygotowany spód do pizzy ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż mieszankę z kurczaka na skórce, pozostawiając 1-centymetrową obwódkę. Na wierzch posyp mozzarellą. Piecz w najwyższej temperaturze przez 10 minut. Na koniec nałóż na pizzę marynowaną marchew i rzodkiew.
Niskokaloryczne kolacje: wegetariańskie bolognese
Kcal: 353
Składniki:
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki
2 liście laurowe
1 garść suszonych borowików
1/2 szklanki ciepłej wody
3 szklanki świeżych grzybów shiitake
1 szklanka posiekanej cebuli
1 szklanka posiekanej marchewki
1/2 szklanki posiekanego selera
2 łyżki oliwy extra vergine
Opakowanie tempehu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
5 ząbków czosnku
1 puszka całych obranych pomidorów
1 szklanka pełnego mleka
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 (2 cale)
Skórka sera Parmigiano-Reggiano
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka cukru
Szklanka tartego sera Parmigiano-Reggiano (około 1/2 szklanki)
Pełnoziarniste spaghetti
1 łyżka niesolonego masła
Świeże liście bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Upraż nasiona kopru włoskiego, czerwoną paprykę i liście laurowe na patelni na średniej grubości przez 2 minuty, często mieszając. Przenieś do młynka do przypraw (lub moździerza); drobno zmiel. Odłóż na bok.
Krok 2
Do miski włóż borowiki i 1/2 szklanki ciepłej wody; odstaw na 15 minut. Odcedź, zachowując 1/2 filiżanki powstałego płynu. Drobno posiekaj grzyby, następnie odłóż je na bok.
Krok 3
Zmiksuj grzyby shiitake, cebulę, marchewkę i seler w robocie kuchennym, tak by drobno je posiekać.
Krok 4
Rozgrzej olej w dużym holenderskim piekarniku na średnim poziomie. Dodaj tempeh; gotuj około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Dodaj mieszankę z shiitake, sól i pieprz. Gotuj około 10 minut, do zmiękczenia. Dodaj czosnek, mielone przyprawy i posiekane grzyby. Gotuj około 5 minut.
Krok 5
Zmiksuj pomidory w robocie kuchennym, aż będą one drobno posiekane (około 8 do 10 razy).
Krok 6
Wymieszaj posiekane pomidory, mleko, wino, skórkę sera, oregano, bazylię, cukier i odstawione 1/2 filiżanki wody z borowików w mieszance tempeha w wysokim rondlu. Gotuj na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 1 godziny. Usuń skórkę sera; dodaj starty parmezan.
Krok 7
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go z masłem. Dodaj wegetariańskie bolognese. W razie potrzeby udekoruj świeżą bazylią.