Te nasiona mają potężne właściwości. Koncerny farmaceutyczne wolałyby to ukryć
Te nasiona mają niewiarygodne właściwości zdrowotne, a do tego są na wyciągnięcie ręki. Niestety mało kto o tym wie.
Mowa tu o pestkach najpopularniejszego polskiego owocu – jabłka. Zapewne znacie powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Okazuje się, że jest w tym sporo prawdy.
Zjedzenie 1-2 jabłek dziennie obniża poziom cholesterolu, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału. Dodatkowo owoc działa jak eliksir młodości. Jabłka są pełne antyoksydantów, które przedłużają życie naszych komórek. Chronią również przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak choroba Alzheimera, ale też tymi, które atakują również ludzi młodych, jak choroby płuc, astma, udary mózgu, cukrzyca czy nawet nowotwory.
Najcenniejsze są nasiona
Okazuje się jednak, że najcenniejszą częścią jabłek są pestki, których nikt z nas nie je. Nasiona te cechują się bardzo wysokim stężeniem amigdaliny, która jest uznawana za skuteczny sposób w walce z rakiem. Utrwaliło się przekonanie, że pestki jabłek są trujące, co oczywiście nie jest prawdą. Zdrowe komórki zawierają enzym, który chroni przed uwalnianiem kwasu cyjanowodorowego. Natomiast komórki nowotworowe nie zawierają tej substancji, co powoduje, że kwas zostaje uwolniony w ich wnętrzu, a następnie giną . Kilka pestek zapewnia również całodniowe zapotrzebowanie na jod, więc spożywanie jest ważne podczas chorób związanych z niedoborem jodu.
Warto więc mimo gorzkiego smaku pestek, spożywać jabłka w całości. Pestki natomiast najlepiej rozgryzać, co zapewni łatwiejsze uwalnianie cennych składników.
ZOBACZ TAKŻE:
- Adam Zdrójkowski ożeni się z Wiktorią Gąsiewską ??
- Widzowie zrozpaczeni. Z serialu „Na Wspólnej” znika kluczowa bohaterka
- Ale zwrot! Popek zrezygnuje z „Tańca z Gwiazdami”?