Swiatgwiazd.pl Lifestyle PRZEPIS NA ODPORNOŚĆ. TRZY NATURALNE PRODUKTY, KTÓRE WARTO WŁĄCZYĆ DO DIETY
fot. pixabay.pl

PRZEPIS NA ODPORNOŚĆ. TRZY NATURALNE PRODUKTY, KTÓRE WARTO WŁĄCZYĆ DO DIETY

17 września 2021
Autor tekstu: Marta Kulik

PYŁEK PSZCZELI to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, antybiotycznie, odtruwająco i osłonowo. Może być spożywany w formie suszonej ( np.
rozpuszczony w wodzie) lub w wersji gotowej na „słodko” – w postaci pyłku w miodzie.

W poszukiwaniu przepisu na odporność warto sięgnąć po naturalne produkty, które spożywane regularnie pomogą w walce z przeziębieniem i infekcjami. Pierzga, pyłek pszczeli i propolis to najcenniejsze naturalne produkty, które regularnie spożywane mają dobroczynny wpływ na poprawę zdrowia i odporności. Najlepiej włączyć je do diety już w czasie pierwszych chłodniejszych dni, bo proces wzmacniania organizmu i przygotowania go na jesienne wyzwania wymaga czasu. Produkty pszczele stanowią uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych i można je stosować jako dodatek do potraw lub bazę do przygotowania napojów.

Cena: pyłek suszony 23 zł / 225 g pyłek w miodzie 25 zł / 400 g

PROPOLIS, zwany także kitem pszczelim, to pachnąca substancja, składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych (to im zawdzięcza swój piękny zapach!), pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich. Służy pszczołom do ochrony ula przed patogenami. Propolis zawiera ok. 300 substancj aktywnych biologicznie (w tym. witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 oraz B6, a także flawonoidy, kwasy fenolowe, tłuszczowe, aromatyczne, estry, sterole, terpeny i kumaryny), co sprawia, że można go traktować jako panaceum na szereg schorzeń i dolegliwości. Sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień oraz grypy. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Stosowany także w
chorobie wrzodowej i nieżycie żołądka. Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, lecz w postaci nalewki na bazie spirytusu lub mielony, jako dodatek do miodu.

Cena: 32 zł / 50 g

Przepis na nalewkę z propolisu
Aby przygotować propolis w przystępnej, łatwej w użyciu postaci, prostym pomysłem jest
przygotowanie nalewki z propolisu. Kit pszczeli, który doskonale rozpuszcza się w alkoholu (a nie rozpuszcza się np. w wodzie) tworzy z alkoholem łatwy w stosowaniu duet. Nalewkę z propolisu można stosować leczniczo w chorobach górnych dróg oddechowych – do spożywania (kilka kropel nalewki dodajemy do łyżeczki cukru) lub jako główny składnik inhalacji. Nalewka z propolisu może być również stosowana zdrowotnie jako roztwór w miodzie lub wodzie w chorobach układu pokarmowego.
Propolis należy dokładnie oczyścić i rozdrobnić – na przykład przy pomocy młynka do kawy. Przed rozdrobnieniem propolis dobrze jest zamrozić – ciepły propolis lepi się i utrudnia mielenie. Do szklanej butelki dodać 50 g propolisu, a następnie zalać go 100 ml spirytusu etylowego i 150 ml letniej, przegotowanej wody. Butelkę należy odstawić na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nalewkę propolisową trzeba przefiltrować przez gazę i rozlać do ciemnych butelek.

PIERZGA to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, wymieszanego ze śliną i miodem. Ma postać nieregularnych, twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin i makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B, a także biopierwiastki takie jak Mg, Ca, Na, K, Cu, Zn, Cr czy Mn. Pierzga wzmacnia organizm i poprawia odporność. Jest polecana w okresach rekonwalescencji, przy problemach z apetytem, a także dla osób aktywnych fizycznie. Polecana w leczeniu schorzeń u jak przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości oraz przy schorzeniach jelit i żołądka.

Cena: 30 zł / 100 g

Produkty są dostępne na stronie www.pasiekisadowskich.pl

Obserwuj nas w
autor
Marta Kulik

Wydawca i kierownik treści kobiecych

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy