Przepis na wegańskie burgery. Nie wymagają smażenia
Jesteście na diecie, postanowiliście zdrowo się odżywiać, ale w snach prześladuje was widok i smak burgerów? A może przeszliście na dietę bezmięsną, ale tęsknicie za tym sycącym, pysznym daniem? Nic prostszego - z łatwością możecie przygotować w domu wegańskie burgery. Nasz przepis jest prosty, bardzo smaczny i zdrowy, bo nie wymaga smażenia na patelni.
Jeśli ty lub członkowie twojej rodziny kochają burgery, ale zależy ci na zachowaniu zasad zdrowego odżywiania i pożywnych produktach, bogatych w składniki odżywcze - wypróbuj poniższy przepis. Gwarantujemy, że po jego spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do klasycznej, mięsnej wersji.
Prosty przepis na domowe wegańskie burgery
Poniższy przepis na burgery jest naprawdę łatwy . Samo przygotowanie zajmuje około 20 minut, do których należy doliczyć 30 minut pieczenia w piekarniku. Zdrowe składniki sprawiają, że potrawa ta jest bogata w witaminy i minerały.
Składniki na wegańskie burgery - kotlety (około 8 sztuk)
-
2 szklanki marchewki, startej na średnich oczkach
-
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-
0,5 szklanki ziaren słonecznika
-
0,5 szklanki ziaren sezamu
-
1 nieduża cebula, poszatkowana drobno
-
0,5 szklanki bułki tartej
-
0,25 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
-
3 łyżki mąki
-
4 łyżki sosu sojowego
-
przyprawy: po dwie łyżeczki kolendry lub pietruszki, 1 płaska łyżka papryki wędzonej, szczypta: suszonego lub świeżego imbiru, pieprzu i soli, papryczki chilli
Pozostałe składniki na burgery:
-
4 bułki pełnoziarniste
-
1 cebula: czerwona, dymka lub kilka szalotek, pokrojonych w piórka
-
1 duży pomidor, pokrojony w plastry
-
kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki
-
8 liści sałaty
-
garść rukoli lub ulubionych kiełków warzyw (np. z rzodkiewki)
-
keczup i musztarda
Wegańskie burgery - przygotowanie:
-
Składniki na "kotlety" mieszamy w misce do dokładnego połączenia i uzyskania bardzo kleistej masy . W razie potrzeby można dodać odrobinę oleju i mąki.
-
Formujemy kotlety, a następnie układamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
-
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopn i.
-
Umieszczamy w piekarniku blaszkę z burgerami - pieczemy je przez 30 minut , pamiętając, by po około 15-20 minutach ostrożnie obrócić je na drugą stronę.
-
Po upieczeniu burgerów wyjmujemy je z piekarnika, następnie przez kilka minut grillujemy w nim bułki .
-
Zgrillowane bułki przecinamy na pół, smarujemy keczupem i musztardą, a następnie układamy w nich warstwowo warzywa i kotlet .
-
Aby burgery nie rozpadły się przy jedzeniu, można w sam środek wbić wykałaczkę.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
-
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
-
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
-
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.