Swiatgwiazd.pl Lifestyle Przepis na wegańskie burgery. Nie wymagają smażenia
@MariaShumova, canva.com

Przepis na wegańskie burgery. Nie wymagają smażenia

24 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Derda

Jesteście na diecie, postanowiliście zdrowo się odżywiać, ale w snach prześladuje was widok i smak burgerów? A może przeszliście na dietę bezmięsną, ale tęsknicie za tym sycącym, pysznym daniem? Nic prostszego - z łatwością możecie przygotować w domu wegańskie burgery. Nasz przepis jest prosty, bardzo smaczny i zdrowy, bo nie wymaga smażenia na patelni.

Jeśli ty lub członkowie twojej rodziny kochają burgery, ale zależy ci na zachowaniu zasad zdrowego odżywiania i pożywnych produktach, bogatych w składniki odżywcze - wypróbuj poniższy przepis. Gwarantujemy, że po jego spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do klasycznej, mięsnej wersji.

Prosty przepis na domowe wegańskie burgery

Poniższy przepis na burgery jest naprawdę łatwy . Samo przygotowanie zajmuje około 20 minut, do których należy doliczyć 30 minut pieczenia w piekarniku. Zdrowe składniki sprawiają, że potrawa ta jest bogata w witaminy i minerały.

Składniki na wegańskie burgery - kotlety (około 8 sztuk)

  • 2 szklanki marchewki, startej na średnich oczkach

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika

  • 0,5 szklanki ziaren sezamu

  • 1 nieduża cebula, poszatkowana drobno

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • 0,25 szklanki oleju lub oliwy z oliwek

  • 3 łyżki mąki

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • przyprawy: po dwie łyżeczki kolendry lub pietruszki, 1 płaska łyżka papryki wędzonej, szczypta: suszonego lub świeżego imbiru, pieprzu i soli, papryczki chilli

Pozostałe składniki na burgery:

  • 4 bułki pełnoziarniste

  • 1 cebula: czerwona, dymka lub kilka szalotek, pokrojonych w piórka

  • 1 duży pomidor, pokrojony w plastry

  • kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki

  • 8 liści sałaty

  • garść rukoli lub ulubionych kiełków warzyw (np. z rzodkiewki)

  • keczup i musztarda

Wegańskie burgery - przygotowanie:

  1. Składniki na "kotlety" mieszamy w misce do dokładnego połączenia i uzyskania bardzo kleistej masy . W razie potrzeby można dodać odrobinę oleju i mąki.

  2. Formujemy kotlety, a następnie układamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopn i.

  4. Umieszczamy w piekarniku blaszkę z burgerami - pieczemy je przez 30 minut , pamiętając, by po około 15-20 minutach ostrożnie obrócić je na drugą stronę.

  5. Po upieczeniu burgerów wyjmujemy je z piekarnika, następnie przez kilka minut grillujemy w nim bułki .

  6. Zgrillowane bułki przecinamy na pół, smarujemy keczupem i musztardą, a następnie układamy w nich warstwowo warzywa i kotlet .

  7. Aby burgery nie rozpadły się przy jedzeniu, można w sam środek wbić wykałaczkę.

Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:

  1. Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach

  2. Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie

  3. Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Derda

Filmoznawczyni, redaktorka, fotografka. Wielbicielka mediów wizualnych, śledząca z uwagą nowinki ze świata kina i seriali.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy